Přihlášení
Uživatelské jméno / e-mail
Heslo
Registrace
Napsat recenzi na můj vůz  +Vložit inzerát

Nejbezpečněji se letos opět jezdí v Karlových Varech

Naše téma
ČTK | 04.11.2013
Ilustrační foto | foto: Shutterstock
Praha – Nejbezpečnější silnice z krajských měst měly v prvním pololetí opět Karlovy Vary, následovaly Pardubice a Jihlava. Naopak nejméně bezpečné byly plzeňské silnice. Vyplývá to z žebříčku ČP indexu bezpečnosti zpracovaného Českou pojišťovnou (ČP). Z okresních měst dopadlo nejhůře Ústí nad Orlicí.
ČP monitoruje 13 krajských a 59 okresních měst od roku 2004 a na základě policejních statistik počtu nehod s vážným nebo smrtelným zraněním dvakrát ročně sestavuje žebříček bezpečnosti.

Karlovy Vary obhájily statut nejbezpečnějšího krajského města z loňského roku. V ulicích města byli sice tři lidé těžce zraněni, nikdo ale nezemřel. Naopak v Plzni byly na místních komunikacích zaznamenány dvě úmrtí a 35 těžkých zranění.

To, že nejbezpečnějším krajským městem jsou Karlovy Vary, má zřejmě několik důvodů. Podle mluvčího magistrátu Jana Kopála ke snížení nehodovosti přispívá i to, že velká část lázeňského města je dopravně omezena a město se postupně snaží přizpůsobit také chodcům a cyklistům, kteří jsou častou příčinou nehod.

Přehlednější a bezpečnější silnice
„Zároveň se nám podařilo a daří dopravně řešit většinu hlavních tahů ve městě. Upravujeme silnice tak, aby byly přehledné a bezpečné. Karlovy Vary navíc mají průtah, který odvedl většinu tranzitní dopravy," řekl Kopál.

Zklidnit dopravu na celém území města by chtěla i Plzeň, která podle vedoucího magistrátního odboru bezpečnosti Aleše Průši z tohoto důvodu zvažuje úsekové měření rychlosti. „První běží zkušebně na Rokycanské třídě, je zaměřeno zatím na sběr statistických dat," řekl Průša. Město má podle něj vybráno asi 12 rizikových míst, kde by se měla měřit rychlost, ne všechna se ale hodí pro úsekové měření. Vedle toho se odbor bezpečnosti věnuje i prevenci.

Klesl počet zraněných a usmrcených
Celkový počet zraněných a usmrcených na silnicích krajských měst meziročně klesl. Za letošní první pololetí na nich zemřelo 35 lidí, což je meziročně o šest méně. Počet vážně zraněných klesl z 290 na 284. Nejvíce úmrtí si opět vyžádal silniční provoz v Praze, a to 16, následuje Brno se sedmi a Ostrava se šesti úmrtími.

Mezi okresními městy je v prvním pololetí bez záznamu o smrtelné nebo vážné dopravní nehodě 20 měst: Benešov, Beroun, Kutná Hora, Rakovník, Tábor, Domažlice, Cheb, Rokycany, Sokolov, Tachov, Jablonec nad Nisou, Rychnov nad Kněžnou, Svitavy, Trutnov, Blansko, Hodonín, Vyškov, Bruntál, Šumperk a Jeseník. V loňském prvním pololetí tohoto výsledku dosáhlo devět měst. Meziročně si znatelně pohoršil Nymburk, který se ze seznamu měst s čistým štítem propadl na 35. příčku. Výrazně si naopak polepšila Kutná Hora, která v loňském pololetí byla 11. nejnebezpeč­nějším okresním městem.

Také těžce zraněných a usmrcených na silnicích okresních měst meziročně ubylo. Počet usmrcených se snížil z 12 na sedm, počet těžce zraněných ze 130 na 99.

ČP index vyjadřuje úroveň nehodovosti podle počtu usmrcených a těžce zraněných při nehodách v silničním provozu, a to se zvláštním důrazem na nehody zaviněné nepřiměřenou rychlostí v zastavěné oblasti vzhledem k počtu obyvatel daných měst.

Výsledky za první pololetí, krajská města:
Pořadí 2013Městopořadí 2012
1.Karlovy Vary1.
2.Pardubice7.
3.Jihlava4.
4.Liberec3.
5.Olomouc2.
6.Praha5.
7.Hradec Králové10.
8.Ostrava12.
9.Ústí nad Labem9.
10.Zlín8.
11.Brno6.
12.České Budějovice13.
13.Plzeň11.

Zdroj: Česká pojišťovna
Hodnocení článku
Hodnoceno: 0x
Ještě jste nehodnotil/a
Diskuze
u článku není zatím žádná diskuze
vložit příspěvek do této diskuze
Nejčtenější články předchozích 7 dnů