Přihlášení
Uživatelské jméno / e-mail
Heslo
Registrace
Napsat recenzi na můj vůz  +Vložit inzerát

Lyžaři pozor: nejvíce řidiči bourají ve Špindlerově mlýně a Peci pod Sněžkou

Naše téma
Miroslav Elsnic | 07.03.2024
Parkování v zimě | foto: Unsplash.com
Tisíce nehod se stane každoročně na parkovištích v lyžařských střediscích. Tato zima, ač milovníkům lyžování moc nedopřála, nebyla výjimkou. Spíše naopak. Na výše položené sjezdovky se sjíždělo větší množství lidí, jelikož níže nebyl sníh. Nejčastějším důvodem nehod je nepozornost.
Pravděpodobnost drobných kolizí a škrábanců narůstá na začátku roku. „V lednu je nárůst o 39 procent a v únoru o 34 procent, což činí tyto měsíce nejrizikovějšími obdobími roku v českých horských střediscích,“ uvedl Jan Chalas ze společnosti DataFriends, která provozuje Portál nehod.

Nejhoršími dny jsou pak pátek a sobota, kdy se stane zhruba třetina všech dopravních nehod. V porovnání s jejich průměrným počtem na den jsou tyto dny o 15 procent rizikovější. „Překvapující je však doba, kdy v českých lyžařských střediscích dochází k nejvíce bouračkám – na rozdíl od běžné dopravní situace to není typická ranní a odpolední dopravní špička, ale nejvíce nehod se zde odehraje kolem druhé hodiny odpoledne, kdy je největší kumulace návštěvníků,“ poznamenal Chalas.

Právě počet řidičů na parkovišti je rozhodující faktor. Zimní měsíce mají největší podíl na celoroční nehodovosti hlavně v Krkonoších a Krušných horách. „Na čele tohoto žebříčku stojí Špindlerův Mlýn, kde se v zimní sezóně odehraje 54,8 procenta všech nehod. Každá druhá nehoda se v tomto vyhledávaném horském středisku tak stane během pouhých tří zimních měsíců. Těsně za ním je Pec pod Sněžkou s podílem 54,4 procenta nehod v zimě,“ sdělil analytik Marek Sibal.

Každou druhou nehodu způsobí v hustém provozu šoféři kvůli nesprávnému způsobu jízdy. Jedná se o nesprávné otáčení či couvání. Ve čtvrtině případů jedou řidiči moc rychle.

Svou vinu podle expertů nese také velké množství dopravních značek. Řidiči se na ně až moc spoléhají a zapomínají na základní pravidlo pravé ruky. „V Česku se zejména na periferiích měst, ale i na parkovištích zbytečně instalují dopravní značky upravující přednost v jízdě. Přitom postačí právě pravidlo pravé ruky. Tam, kde platí, jsou řidiči obezřetnější. Pomohlo by to celkově zlepšit situaci na silnicích, jak ukazují zahraniční zkušenosti,“ poznamenal už dříve mluvčí Ústředního automotoklubu Igor Sirota.

Podíl nehod v prosinci, lednu a únoru na všech nehodách v horských střediscích:
Středisko – podíl nehod v zimě:

Špindlerův Mlýn – 54,8 %
Pec pod Sněžkou – 54,4 %
Klínovec – 44,7 %
Karlov/Kopřivná – 40,0 %
Rokytnice nad Jizerou – 37,3 %
Herlíkovice - 34,8 %
Janské Lázně – 30,7 %
Severák – 30,6 %
Buková hora – 30,3 %
Plešivec – 30,1 %
Špičák – 29,8 %
Harrachov – 29,8 %
Bílá – 29,0 %
Mladé Buky – 27,6 %
Lipno – 27,1 %
Ještěd – 26,9 %
Bedřichov – 26,9 %
Tanvaldský Špičák – 24,0 %
Filipovice – 21,1 %
Kouty nad Desnou – 14,6 %

zdroj: Portál nehod, na základě analýzy dat od roku 2010 až 2023
Hodnocení článku
Hodnoceno: 0x
Ještě jste nehodnotil/a
Tagy
Diskuze
u článku není zatím žádná diskuze
vložit příspěvek do této diskuze
Nejčtenější články předchozích 7 dnů