Přihlášení
Uživatelské jméno / e-mail
Heslo
Registrace
Napsat recenzi na můj vůz  +Vložit inzerát

Srna či kanec na silnici. Policisté řeší desítky nehod s divokou zvěří za den

Naše téma
Jakub Dostál | 28.01.2024
Podívejte se, jak může vypadat reakce řidiče na jihu Moravy při přebíhání lesní zvěře přes silnici. | foto: Deník/Jakub Dostál
Denně řeší řidiči a policisté po celé České republice desítky nehod s divokou zvěří. Například v Jihomoravském kraji evidují čtyřicet případů za prvních sedmnáct dní nového roku. Jenom během jednoho dne přijali na tísňové lince osm oznámení. Přitom srážka s divočákem nebo větší srnou se často neobejde bez zranění posádky. Velmi nebezpečné jsou také nehody se zvěří na dálnicích. 
Jak uvedla policejní mluvčí Andrea Cejnková, střety se zvěří zaměstnávají policisty celoročně. "Ovšem vyšší počet jich bývá zejména na podzim a v zimě v období snížené viditelnosti. Nejvíce nehod evidujeme v brzkých ranních hodinách. Jedná se nejčastěji o zajíce, srnčí zvěř, bažanty či divoká prasata,“ informovala Cejnková.

Podívejte se, jak vypadala reakce řidiče na jihu Moravy při přebíhání lesní zvěře přes silnici:

Zvlášť nebezpečné bývají nehody se zvěří na dálnici. „Například před několika dny srazil řidič v osobním autě bažanta na dálnici D2. Naštěstí kromě zvířete nikdo neutrpěl žádné zranění,“ doplnila mluvčí, která řidičům doporučila zejména v lesních a polních úsecích jezdit přiměřenou rychlostí, aby stihli včas zareagovat a zabránit možnému střetu.

„Pokud již zvěř na vozovce uvidíte, ztlumte dálková světla na potkávací a berte v potaz, že zejména srnčí zvěř chodí ve skupinách a lze tedy očekávat, že se mohou objevit další zvířata,“ vysvětlila Andrea Cejnková.

V případě nehody je potřeba zapnutí výstražných světel a označení místa varovným trojúhelníkem. „Nehodu je třeba nahlásit policistům nebo mysliveckému sdružení v dané honitbě, které se postará o zraněné či usmrcené zvíře,“ uzavřela policejní mluvčí.
Hodnocení článku
Hodnoceno: 0x
Ještě jste nehodnotil/a
Tagy
Diskuze
u článku není zatím žádná diskuze
vložit příspěvek do této diskuze
Nejčtenější články předchozích 7 dnů