Přihlášení
Uživatelské jméno / e-mail
Heslo
Registrace
Napsat recenzi na můj vůz  +Vložit inzerát

Mami, jedeme jak blázni... Dvacet mrtvých při nehodě autobusu připomíná pomník

Naše téma
Zuzana Gabajová | 09.03.2024
dalších 22 fotek
Patrový autobus Neoplan N122 sjel u Nažidel 8. března večer, kolem 20.20, ze sedmimetrového srázu, přetočil se přes střechu a zůstal ležet na levém boku. Zpátky na vozovku ho druhý den vytáhla těžká technika. | foto: Deník/ Redakce
Nejtragičtější nehoda autobusu v novodobé historii Česka se stala před jednadvaceti lety. 8. března 2003 u Nažidel na Českokrumlovsku havaroval patrový autobus. O život přišlo dvacet lidí. Smutné výročí připomíná už šestnáct let pomník z dvaceti balvanů, který na místě nechalo vybudovat dnes již zrušené občanské sdružení Nažidla 2003.
„Mámo, budu brzy doma, jedeme jako blázni…," to byla poslední slova, která od svého jednadvacetiletého syna Viktora Harta slyšela slyšela jeho maminka. Viktor v osudný den vracel z lyžařského zájezdu v rakouských Alpách. Jeho jméno se objevilo na seznamu smrti.

Patrový autobus značky Neoplan s 52 cestujícími, členy karlovarského plaveckého oddílu a jejich rodinami, se tehdy vracel z Alp. Čtyřicet lidí sedělo v horním patře. Řidič se z kopce, kde je dnes rychlost omezena na 70 km/h, řítil od Dolního Dvořiště na Kaplici do údolíčka s mostkem přes Hněvanovický potok rychlostí 118 km/h.

Pravou stranou autobusu sjel na krajnici a po necelých stech metrech, kdy jel podle tachografu stále ještě rychlostí 98 km/h, najel do svodidel. V té chvíli, bez brždění, prudce strhl volant, čímž se autobus dostal do smyku, prorazil svodidla v protisměru a skutálel se ze srázu. Šestadvacetitunový kolos se jednou převrátit přes střechu a zůstal ležet na levém boku. Střecha a celé horní patro byly při pádu zcela zdemolovány. To vše trvalo pouhých 12 vteřin.

Tragický úsek se za více než dvacet let příliš nezměnil, by po něm jezdí desetitisíce aut denně, včetně tisíců kamionů. Dopravu z něj odvede až nová dálnice D3. Poslední úsek od Nažidel k hranicím s Rakouskem se staví od ledna.

Hlavní tah z jižních Čech do Rakouska vede u Nažidel po tělese staré císařské silnice. „Maximálně se rozšířil povrch, ale co se týká stoupání, klesání a směrových zakřivení, to všechno je z doby, kdy se tam jezdilo s povozy. Svědčí o tom i tzv. čuba, tedy brzdový kámen na horizontu, který označoval místo, kde měl vozka povinnost začít brzdit povoz,“ vysvětlil krajský koordinátor BESIPu Václav Kovář.

Mluvčí Ředitelství silnic a dálnic Adam Koloušek doplnil, že během opravy komunikace byla provedena i úprava krajnic. „Dále pak byl v řešeném úseku vyměněn i zádržný systém (svodidla) komunikace.“ Nyní už ŘSD nejjižnější úsek dálnice D3, která povede západně od problematického úseku I/3.

Zhruba před deseti lety zjišoval Václav Kovář, co přesně bylo mechanismem vzniku nehody. Zavinil ji řidič, ale mohlo k ní přispět i to, že zatáčka v klesání vynášela. „Řidič nechal autobus rozjet na vysokou rychlost a ve spodní části vjel do směrového oblouku, který měl dva poloměry zakřivení, což jsou, laicky řečeno, v podstatě zatáčky, které vyhazují,“ přiblížil Kovář.
Hodnocení článku
Hodnoceno: 0x
Ještě jste nehodnotil/a
Tagy
Diskuze
u článku není zatím žádná diskuze
vložit příspěvek do této diskuze
Nejčtenější články předchozích 7 dnů