Přihlášení
Uživatelské jméno / e-mail
Heslo
Registrace
Napsat recenzi na můj vůz  +Vložit inzerát

Nazdobené automobilové veterány vyhlížejí Vánoce

Naše téma
Edvard D. Beneš | 20.12.2023
dalších 15 fotek
Vánočně nazdobené Auto retro muzeum v Litvínově. | foto: Deník/Edvard Beneš
Auto retro muzeum v severočeském Litvínově, které je známější pod názvem Veteráni Litvínov, podle spolku, který jej provozuje, se oproti minulým rokům letos více ponořilo do vánoční atmosféry. Tentokrát tisíce žároviček osvítily nejen vstup a expozici, ale i přilehlý selský dvoreček. Nejen nazdobené veterány tak vyhlížejí blížící se Vánoce.
Navíc muzeum se letos o každý adventní víkend ještě otevřelo mimo hlavní sezonu veřejnosti. Jeho návštěvu si užívají celé rodiny. „Tatínkové se pokochají prohlídkou expozice s auty a další technikou, maminky s dětmi se zase projdou po selském dvorečku,“ prozradila v recepci muzea Romana Škopová. Do vánočně vyzdobeného Auto retro muzea mohou návštěvníci zamířit ještě v pátek 22. a v sobotu 23. prosince.

Byla i Mikulášská nadílka
Na začátku prosince do muzea dokonce dorazil Mikuláš s čerty a andělé. „Krásné jste to měli. Bylo to nádherný. Všichni jste byli nádherný, prostě úžasný. Děkujeme a příští rok znovu. Jsem nadšená,“ nešetřila chválou uživatelka sociální sítě facebook, říkající si Janička Rebelis. Další z přispěvatelů Pavel Horňák přidal známku 10 a komentář Wow!

V expozici jsou raritní kousky
Auto retro muzeum má od roku 2016, kdy vzniklo v těsném sousedství hlavního vlakového a autobusového nádraží v Litvínově, hlavní sezonu od sklonku března do přelomu října a listopadu. Několikrát do roka se expozice muzea promění, a proto každá další prohlídka návštěvníka, který se sem vrátí, mile překvapí.

Výstavní prostory muzea jsou volně přístupné široké veřejnosti. V expozici jsou k vidění některé rarity. Například německý nákladní Mercedes s nástavbou sanitky, který v takovéto podobě nikdy nejezdil a nepodařilo se zjistit, za jakých podmínek a proč k této přestavbě došlo. Je zde prototyp minibusu Zliner od známého designéra Václava Krále nebo Chevrolet Corvette C3, jehož vlastníkem byl americký kosmonaut z programu Apollo.

Patronem je herec Pavel Nový
Herec Pavel Nový, patron Auto retro muzea a srazů historických vozidel v Litvínově., zdroj: Deník/Edvard Beneš
Spolek Veteráni Litvínov vznikl 9. dubna 2016 z iniciativy předsedy spolku Tomáše Urbana. Prostor pro expozici poskytla firma Profimetal ve staré nádražní budově, která je rozdělena do dvou částí. Patronem muzea a jeho srazů historických vozidel je herec Pavel Nový.

Selský dvoreček
V posledních letech je součástí expozice selský dvoreček, kde je k vidění několik druhů zvířat, a to jak našich, tak i těch cizokrajných.

Auto retro muzeum Litvínov
Sezona od konce března do přelomu října a listopadu. Otevřeno je sobota a neděle od 10.00 do 17.00 hodin, pokud na sociální síti facebook není uvedeno jinak.
Po telefonické domluvě je možné navštívit muzeum i v jiné dny. Tel. číslo: 774 085 015.
Hodnocení článku
Hodnoceno: 0x
Ještě jste nehodnotil/a
Diskuze
u článku není zatím žádná diskuze
vložit příspěvek do této diskuze
Nejčtenější články předchozích 7 dnů