Přihlášení
Uživatelské jméno / e-mail
Heslo
Registrace
Napsat recenzi na můj vůz  +Vložit inzerát

Bude rok 2022 patřit elektromobilům?

Naše téma
František Mašek | 13.01.2022
foto: tesla
Co nás čeká v automobilovém světě v roce 2022? Pojďme si pojmenovat nejnovější trendy.
Je jasné, že podíl elektromobilů bude na vzestupu i nadále. Spousta automobilek již slíbila omezení či vyřazení spalovacích motorů z budoucí výroby ať již na nátlak vlád, lobbingu či ze své vlastní iniciativy. Očekává se, že prodeje elektrických vozů porostou o 50 %. Na zahraničních trzích vzrostl jejich prodej v minulém roce až o 60 % a odborníci čekají podobný růst. Tomu ovšem trochu nepřeje fakt, že ceny baterií by mohly vzrůst a vozy tedy prodražit. Co nás ale ještě čeká?
Novým fenoménem evropského trhu se stávají čínští výrobci. Tento trend započal v Ženevě v roce 2019, kde se čínské automobilky netajily tím, že jejich cílem je právě dobytí Evropy. Nyní je již v některých evropských státech možné jejich vozy zakoupit a na trh míří další modely nových výrobců.
Firmy Porsche a Siemens odhalily továrnu na syntetická paliva v Číně. Je tedy možné, že se v budoucnu přidá další způsob pohánění vozidel palivy, který ale slibuje být až o 85 % šetrnější co se týče emisí. Uvidíme, zda se bude moci poměřit s naftou a benzínem i v jiných oblastech.
S tím trochu souvisí další možný scénář – diesely jsou na ústupu a pravděpodobně je čeká další pád. Není po nich taková poptávka a aura „špinavého dieselu“ rozhodně nepomáhá. Zdá se tedy, že téměř úplné vymizení dieselových vozidel se stane skutečností.

Není ale vše jen pochmurné – věříme, že v letošním roce se zlepší situace s čipy a již brzy se budou moci automobilky vracet do zajetých kolejí stran výbavy a výroby vozidel s palubní technikou. Současná situace nikomu neprospívá a je jasné, že všichni hledají způsoby, jak z krize ven.
Naše poslední predikce je jak pozitivní, tak negativní – záleží, jak se na to díváte.
Zdá se, že Tesla bude mít pořádnou konkurenci ve světě automobilů. Spousta jejích konkurentů představuje nové a nové modely a neustále chrlí lepší verze svých vozů.
Tesla bude pomalu ale jistě ztrácet punc originality a nadřazenosti. A to je zdravé – jedině tak lze dosáhnout inovací a zlepšení! Jen doufejme, že neusnula na vavřínech a má také nějaké trumfy v rukávu.Jsme zvědaví, jaký rok 2022 pro fanoušky poháněných kočárů nakonec bude. Jisté je však to, že se nudit nebudeme a čekají nás elektřinou poháněné zítřky!
Hodnocení článku
5.0 z 5 (100%)
Hodnoceno: 1x
Ještě jste nehodnotil/a
Tagy
Diskuze
u článku není zatím žádná diskuze
vložit příspěvek do této diskuze
Nejčtenější články předchozích 7 dnů