Přihlášení
Uživatelské jméno / e-mail
Heslo
Registrace
Napsat recenzi na můj vůz  +Vložit inzerát

Od zázraku k vraku a zpět. Technické muzeum představilo Tatru 77a z roku 1937

Naše téma
Milan Holakovský, Radek Cihla | 31.03.2024
dalších 48 fotek
Prezentace restaurovaného vozu Tatra 77a v Národním technickém muzeu. | foto: Deník/Radek Cihla
Sám už jezdit nedokáže, ale jeho hodnota je nevyčíslitelná. Národní technické muzeum V Praze představilo restaurovaný automobil Tatra 77a z roku 1937. Vůz je jedinečný také tím, že se zachoval prakticky v původním stavu, včetně dobového čalounění.  
Unikátní automobil získalo muzeum od soukromého majitele už v roce 1974. Od té doby čekal na své zrestaurování v muzejním depozitáři. Ovšem už tehdy si odborníci mnuli ruce. Vůz se jako jediný zachoval s původními komponenty. Chyběl mu středový světlomet v přední masce.

Prezentace restaurovaného vozu Tatra 77a v Národním technickém muzeu:

Za černě lakovaný vůz s pravostranným řízením zaplatil majitel Papírny Vltavský mlýn Evžen Porák na svou dobu značnou sumu 100 tisíc prvorepublikových. V padesátých a šedesátých letech minulého století vystřídalo vozidlo několik majitelů. Když se dostalo do majetku muzea, byl jeho stav hodnocen jako celkově špatný. Přesto mělo díky zachování původních prvků takovou dokumentační hodnotu a v roce 2006 se stalo národní kulturní památkou.

Vzkříšení vzácné Tatry 77a do současného stavu si vyžádalo 19 měsíců práce v dílnách kopřivnické firmy ECORRA. Náklady dosáhly 5,6 milionu korun. Většinu z této částky se podařilo získat díky evropským fondům. Podle slov ředitele muzea Karla Ksandra byla nejnáročnější renovace nosné konstrukce ze dřeva.

Zpět do roku 1937
Jednatel společnosti ECORRA Vítězslav Hinner připomněl, že i když se vůz dochoval poměrně kompletní, zrestaurování do stavu blízkého jeho vzniku v roce 1937 nebyl jednoduchý úkol. Hinner v té souvislosti připomněl nejen velmi špatný celkový stav, ale také řadu dodatečných úprav a doplněných dílů i více oprav majících jedno společné: bídné provedení.

„Nicméně pro prodloužení provozuschopnosti a vzhledem k omezené dostupnosti dílů a technologií v průběhu let musíme uznat, že opravy a úpravy byly pro provoz dostačující,“ je Hinner shovívavý vůči všem, kteří se na autě v minulosti „podepsali“. „Naším úkolem bylo uvést vůz zpět do stavu, v jakém pravděpodobně opouštěl brány továrny v roce 1937 – což se nám snad podařilo,“ konstatoval.

Obdivovat Porákovu tatru mohou lidé v Centru stavitelského dědictví v Plasích, které patří k pobočkám Národního technického muzea. Ředitel Ksandr upozorňuje, že tam je k vidění i další unikát, který potěší příznivce motorismu: v hospodářské části klášterního komplexu, kde se expozice nachází, stojí nejstarší známá a dochovaná garáž pro motorová vozidla – s potvrzeným datováním k roku 1912. Právě v této historické garáži je nově umístěna expozice nazvaná Tatra 77a – od zázraku k vraku a zpět.

Pražská sláva před 90 roky
I když se NTM nyní dělí o radost z úspěšného restaurování vozu Tatra 77a z roku 1937, jeho ředitel Ksandr upozorňuje i na jiný – alespoň „trochu jiný“ – kopřivnický automobil, který slaví jubileum. „Je tomu přesně devadesát let, kdy byl 5. března 1934 poprvé novinářům v Praze představen osobní vůz Tatra 77 – těsně před prezentací prvních dvou prototypů na vídeňském veletrhu, a především na berlínském autosalonu,“ konstatoval Ksandr.

Zdůraznil, že to byl vůbec první sériový automobil s aerodynamickou karoserií. „Je jisté, že tento výrobek z Kopřivnice vzbudil v zahraničí pozornost nejen díky své rychlosti a cestovnímu komfortu, ale především svými koncepčně řešenými tvary s nízkým odporem vzduchu, které jsou stále vysoce hodnoceny,“ míní.

Hodnocení článku
5.0 z 5 (100%)
Hodnoceno: 1x
Ještě jste nehodnotil/a
Tagy
Diskuze
u článku není zatím žádná diskuze
vložit příspěvek do této diskuze
Nejčtenější články předchozích 7 dnů