Přihlášení
Uživatelské jméno / e-mail
Heslo
Registrace
Napsat recenzi na můj vůz  +Vložit inzerát

Nejčastější nadávka řidičů začíná na „D“. Používáte ji taky, nebo jste kliďas?

Naše téma
Viola Procházková | 08.04.2024
Nadávkou za volantem si lze ulevit ve stresové situaci. Je ale vhodnější ulevit si se zavřenými okny a potichu. | foto: Shutterstock
Nemusíte být hned agresivní řidič, abyste za volantem sem tam jadrně upustili páru. Aktuální průzkum ukázal, že klení v autě se týká drtivé většiny českých řidičů a přinesl také žebříček jejich nejoblíbenějších nadávek.
V ČLÁNKU NAJDETE
Nadávka jako způsob odreagování
Nejčastější nadávky českých řidičů
ANKETA: Jakými ostřejšími výrazy si při jízdě autem nejčastěji ulevujete vy?
Agresivní chování neeskalujte
Zůstáváte za volantem ledově klidní za všech okolností a sprosté slovo by nikdy neopustilo vaše rty? Gratulujeme, ale na našich silnicích jste spíše výjimkou.

Pro většinu českých řidičů je kabina vozu místem, kde mohou dát volný průchod svému rozhořčení. Průzkum společnosti Nextbase, největšího výrobce autokamer v Evropě, odhalil, že 88 procent Čechů nejde v autě pro nadávku daleko.

Nadávka jako způsob odreagování
Peprná vulgarita přitom nemusí nijak přispívat k agresivitě za volantem. Mechanismus fungování lidského mozku při nadávání sice zatím nebyl přesně zmapován, ale například odborný magazín Psychology Today potvrzuje jeho uvolňující efekt.

Silným výrazem si lze ulevit ve stresové situace, kterou řízení v hustém provozu bezesporu je. Nedávný výzkum automobilky Hyundai ve Velké Británii například zjistil, že britští řidiči použijí šestadvacet kleteb na každých sto ujetých kilometrů.

Nejčastější nadávky českých řidičů
A jaké jsou podle průzkumu nejčastěji používané nadávky českých řidičů? Vítězné vavříny náleží slovu „Debile,“ které používá 46 procent respondentů. S 34 procenty následuje povzdechnutí „Ty vole,“ o třetí příčku se dělí výrazy „Kreténe“ a „Hovado“ s 20 procenty.

Pouhých 12 procent z více než tisíce dotázaných účastníků tvrdí, že za volantem nikdy nenadává.



Agresivní chování neeskalujte
Přestože pro většinu z nás je láteření za volantem jen vítanou možností upustit páru, u některých není od slov daleko k činům. S nadávkami, které přerostly v osobní verbální útoky, má pak zkušenost devět procent dotázaných.

„Při setkání s agresivním chováním je nejlepší zůstat klidný, nezapojovat se do konfliktu a zaměřit se na bezpečnou jízdu – a i když vám samotným jakožto řidičům nějaká ta nadávka ujede, je vhodnější ulevit si se zavřenými okny a potichu,“ doporučuje Oldřich Kassl, lektor a koordinátor BESIP.

Dále radí nepoužívat klakson, pokud to není nezbytně nutné, udržovat si od agresivního řidiče bezpečnou vzdálenost a pro jistotu vždy vyrážet na cestou s časovou rezervou, abyste předešli stresovým situacím. Užitečným pomocníkem je v případě konfliktu i palubní kamera.

„Pokud se cítíte ohroženi agresivním řidičem, který vás pronásleduje,nejezděte domů. Místo toho se pokuste dojet na veřejné nebo frekventované místo, jako je policejní stanice nebo obchod s nepřetržitým provozem,“ dodává Kassl.
Hodnocení článku
Hodnoceno: 0x
Ještě jste nehodnotil/a
Tagy
Diskuze
u článku není zatím žádná diskuze
vložit příspěvek do této diskuze
Nejčtenější články předchozích 7 dnů