Přihlášení
Uživatelské jméno / e-mail
Heslo
Registrace
Napsat recenzi na můj vůz  +Vložit inzerát

Na řidiče v Česku čekají v létě desítky uzavírek

Naše téma
ČTK | 29.06.2016
dopravní zácpa - ilustrační foto | foto: Deník/Vít Šimánek
Řidiče v Česku čekají při prázdninových cestách desítky uzavírek a omezení. Na nejvytíženější tuzemské dálnici D1 mezi Prahou a Brnem jich na začátku července bude pět, na D5 mezi Prahou a Rozvadovem tři.
Vyplývá to z aktuálních informací silničářů a ÚAMK.

"Tento rok se na D1 modernizuje rekordních pět úseků a na začátku školního roku se přidají další. Ve svém důsledku po D1 bez malého nebo většího zdržení neprojedete. K tomu se navíc přidává oprava úseku mezi Brnem a Vyškovem. Tam je již tradicí stání v koloně," uvedl dnes Petr Vomáčka z ÚAMK. Práce na 28. až 34. kilometru a mezi 177. a 182. kilometrem by měly skončit do poloviny července.

Pozor na nový radar
Praha a její okolí budou paralyzované hned z několika směrů. Několik mostů se opravuje na trase D10 z Prahy na Mladou Boleslav. Na to navazuje oprava Pražského okruhu u Černého Mostu. Na Pražském okruhu se staví nová protihluková stěna mezi sjezdem z dálnice D1 a Jesenicí. Navíc je tam nově instalovaný rychlostní radar.

Oprava svodidel a vozovky je v plném proudu na dálnici D7 mezi sjezdem na Kladno a Slaný. Na nedaleké dálnici D6 ve směru na Karlovy Vary opět silničáři opravují svodidla u Velké Dobré.

Na dálnici D5 řidiči zažívají každodenní lapálie u Berouna, kde silničáři opravují povrch vozovky. Kolony jsou tam časté a motoristé si postojí i na objízdné trase v Berouně a Králově Dvoře. Na dálnici D4 ve směru na Strakonice čeká první opravovaný úsek hned u Cukráku a po něm následují ještě čtyři.

Zvýšené riziko nehod
Další alternativou pro cesty na jih je trasa přes Benešov, Tábor a České Budějovice, kde se uzavře hlavní průtah kolem Benešova a budou tam silničáři opravovat povrch vozovky. Dále se staví nová část dálnice před Českými Budějovicemi a navíc se přímo ve městě opravuje stěžejní Litvínovský most. Na silnici z Jihlavy do Znojma čeká celkem sedm uzavírek.

Vedle kolon čeká na řidiče o prázdninách i zvýšené riziko nehod. Za posledních pět let zemřelo při dopravních nehodách během prázdnin podle statistiky Besipu 693 lidí. V porovnání s ostatními měsíci roku počet obětí v červenci a srpnu vzroste o třetinu. Loni se z prázdnin nevrátilo 147 lidí, což je nejvíce za posledních pět let.

Nejčastější příčinou tragických nehod je v létě nesprávný způsob jízdy. V řadě případů jde u prázdninových nehod o nevysvětlitelné chování řidiče, který na první pohled bezdůvodně přejel do protisměru, kde se čelně srazil s jiným vozidlem, což jsou nehody s fatálními následky. Důvodem je často únava nebo nesoustředěnost.
Hodnocení článku
Hodnoceno: 0x
Ještě jste nehodnotil/a
Diskuze
u článku není zatím žádná diskuze
vložit příspěvek do této diskuze
Nejčtenější články předchozích 7 dnů