Přihlášení
Uživatelské jméno / e-mail
Heslo
Registrace
Napsat recenzi na můj vůz  +Vložit inzerát

Na poslední cestu bez emisí? Tesel Model S předělaných na "pohřebák" přibývá

Naše téma
Radek Pecák | 24.08.2020
dalších 10 fotek
Tesla Model S v přestavbě na pohřební vozidlo | foto: Binz
Možná jsou nějací lidé, kterým záleží na tom, aby se jejich tělo dostalo na místo posledního odpočinku bez emisí CO2. Spíše ale speciálně upravený elektromobil potřebují majitelé pohřebních služeb, kteří podnikají ve městech s bezemisními zónami...
Bezpochyby nejdelšími vozy s logem značky Tesla jsou v současnosti ty, které specializované firmy přestavěly na pohtřební vozy. Zatím poslední takový počin představily společně firmy Coleman Milne a Binz International. První z nich sídlí ve Velké Británii, druhá v Německu. Údajně jde o reakci na rostoucí trend ekologických pohřbů.

Automobil vyvinula německá firma Binz a pro prodloužení karosérie použila speciální kompozitovou sendvičovou konstrukci. Vůz má podle údajů výrobce dojezd na jedno nabití přes 350 kilometrů, což je vzhledem k účelu tohoto vozidla a rychlostem, kterými se zpravidla pohybuje, naprosto dostatečné.

Tento vůz i další od konkurence si můžete prohlédnout v naší fotogalerii.

Majitelé pohřebních služeb se ovšem mohou po podobném ekologickém "pohřebáku" poohlédnout i jinde. Teslu Model S totiž jako základ takového dopravního prostředku využila také další britská společnost Brahms Electric Vehicles. Nabízí výběr ze dvou verzí baterií (60 nebo 75 kW) a tudíž dojezd 274 nebo 322 kilometrů.

Cena jejich produktu, který na délku měří šest metrů, na výšku 180 centimetrů a na šířku 220 těchto délkových jednotek, činí v přepočtu 4 068 000 Kč. Do interiéru lze podle oficiálních technických parametrů uložit rakev do rozměrů 213 x 90 centimetrů.

Ještě před těmito firmami se ale stejného úkolu ujala nizozemská karosárna Huiskamp. Teslu Model S 75 D prodloužila o 56 centimetrů. Interiér vyložený bílou prošívanou koženkou vypadá vskutku důstojně.

Jako pohřební vozy lze pochopitelně využít i jiné elektromobily. Konkrétně výše zmíněná britská firma Brahms kromě dodávky e-NV 200 přizpůsobila tomuto účelu také standardní karosérii Nissanu Leaf. Vedle řidiče už si ale nemůže sednout žádný spolujezdec. Celou levou stranu vozu totiž zabírá prostor pro rakev.
Hodnocení článku
Hodnoceno: 0x
Ještě jste nehodnotil/a
Tagy
Diskuze
u článku není zatím žádná diskuze
vložit příspěvek do této diskuze
Nejčtenější články předchozích 7 dnů