Přihlášení
Uživatelské jméno / e-mail
Heslo
Registrace
Napsat recenzi na můj vůz  +Vložit inzerát

Na okruhy, do terénu i do vzduchu. Infiniti Synaptiq je závoďák budoucnosti

Naše téma
Redakce | 25.11.2014
dalších 12 fotek
Infiniti Synaptiq. | foto: Infiniti
Los Angeles/Praha /FOTOGALERIE/ - Jak bude vypadat závodění v roce 2029? Podle automobilky Infiniti by třeba mohlo připomínat jakýsi triatlon. S jedním strojem tedy pilot absolvuje část závodu na okruhu, část v horším terénu a část dokonce ve vzduchu.
Japonský výrobce tuto svou vizi představil na autosalonu v Los Angeles. A se studií pojmenovanou Synaptiq dokonce vyhrál designovou cenu.

Základem je univerzální kokpit, který lze propojit se třemi odlišnými stroji. Jeden připomíná formuli, druhý terénní buginu a třetí je tryskovým letadlem.

Infiniti Synaptiq.


Infiniti už dokonce naznačilo, jak by takový závod budoucnosti mohl vypadat. Z Los Angeles by se vyrazilo po silnici do Las Vegas, kde by kapsle s kabinou opustila formuli a upevnila se do "teréňáku". Jezdci by pak vyrazili soutěžit do Velkého kaňonu. Poslední část by vedla zpět do L.A. - tentokrát ale vzduchem, přičemž by piloti museli kličkovat mezi různými překážkami.

Infiniti Synaptiq.


Synaptiq je však zajímavý také tím, jak propojuje řidiče (nebo pilota) se strojem. Speciální kombinéza Synaptiq S.U.I.T. (Symbiotic User Interface Technology) je vybavena různými biometrickými senzory a syntetickými svaly. Získaná data přitom umí auto (nebo letadlo) využít.

Infiniti Synaptiq.


Člověk jako živý organismus se totiž ke stroji jakýmsi páteřovýmu zámkem opravdu propojí. Palubní počítač mu pak i na základě získaných biologických dat promítne řadu užitečných informací. Oblek dokonce umí řidiče přesunout i do správné "řidičské" polohy.

Infiniti Synaptiq.



Infiniti Synaptiq je v současnosti samozřejmě jen futuristickou vizí. Ale kdo ví, třeba jednou opravdu místo formule 1 budeme sledovat motoristický triatlon.
Hodnocení článku
Hodnoceno: 0x
Ještě jste nehodnotil/a
Diskuze
u článku není zatím žádná diskuze
vložit příspěvek do této diskuze
Nejčtenější články předchozích 7 dnů