Přihlášení
Uživatelské jméno / e-mail
Heslo
Registrace
Napsat recenzi na můj vůz  +Vložit inzerát

Autem za poznáním: Navštivte Castel del Monte, objevil se i ve Smyslu pro tumor

Naše téma
Andrea Jordánová | 08.04.2024
další 3 fotky
Letecký pohled na Castel del Monte. | foto: Wikimedia Commons, Calogero77, CC BY-SA 4.0
/SERIÁL – AUTEM ZA POZNÁNÍM/ Cesta k němu trvá bez přestávky zhruba 15 hodin. Od České republiky je totiž tento historický klenot vzdálen zhruba 1300 kilometrů. Jedinečný italský hrad Castel del Monte se do podvědomí čtenářů zapsal díky úspěšnému seriálu Smysl pro tumor, kde se stal ústředním symbolem. Nechyběl ani v působivé závěrečné scéně.  
Středověká pevnost Castel del Monte se nachází v obci Andria poblíž italského Bari v jižní Itálii. Tyčí se na skalnatém kopci s výhledem na Jaderské moře. UNESCO stavbu, která byla dokončena v roce 1240,  charakterizuje jako směs prvků klasické antiky, islámského orientu a severoevropské cisterciácké gotiky. Za jeho návštěvu zaplatí dospělý 9 eur.

Nejrychlejší cesta trvá podle serveru Mapy.cz zhruba 15 hodin. Vede přes Plzeň, Mnichov a Insbruck. V Itálii čeká cestovatele Verona, Bologna a cesta podél pobřeží Apeninského poolostrova. Cíl leží nedaleko města Andria.

Cesta z Prahy., zdroj: Mapy.cz
Podívejte se, jak vypadá Castel del Monte z výšky:
„Poloha hradu, jeho dokonalý osmiúhelníkový tvar, stejně jako matematická a astronomická přesnost, jeho uspořádání, to vše odráží široké vzdělání a kulturní vize jeho zakladatele císaře Fridricha II.,“ stojí na webu UNESCO, pod jehož ochranou je Castel del Monte spravován.

Hrdina spočinul u hradu
Castel del Monte sehrál jednu z rolí v populárním seriálu Smysl pro tumor. Postava Antonína Vaňka ztvárněná hercem Jiřím Bartoškou o tomto hradu mimo jiné mluví jako o místě, v jehož okolí byla nalezena bakterie sloužící jako základ jednoho z léků proti rakovině.

„Když u toho stojíš, vidíš Jaderské moře lesknoucí se v dálce. Vánek vonící mořskou solí se mísí s typickou vůní olivovníku. Dříve anebo později se tam s Hankou (svou vnučkou – pozn. red.) vypravím. Slunce tam svítí tak, že zapomeneš na všechny starosti,“ vypráví seriálový hrdina hlavní postavě taktéž onkologicky nemocnému Filipovi Kalinovi.

Antonín nakonec v seriálu zemřel. Nedlouho poté vzal Filip Kalina svou filmovou přítelkyni a zároveň Antonínovu vnučku Hanku Vaňkovou právě k hradu Castel del Monte. Společně pak na tomto místě do krajiny vysypali z urny jeho popel.

K tématu: Až příliš dokonalá stavba
• Jeho tvar má osmiúhelníkový design s osmi rovnoměrně rozmístěnými symetrickými věžemi a oddělenými zdmi stejné výšky a délky.
• Císař si ho moc neužil. Stavba byla zahájena v roce 1240 a dokončena v roce 1250. Ve stejném roce Fridrich II. Štaufský zemřel.
• Hrad překvapivě nemá padací most, přestože byl vybudován jako vojenská citadela
• V minulosti sloužil jako vězení i divadlo.
Hodnocení článku
Hodnoceno: 0x
Ještě jste nehodnotil/a
Tagy
Diskuze
u článku není zatím žádná diskuze
vložit příspěvek do této diskuze
Nejčtenější články předchozích 7 dnů