Přihlášení
Uživatelské jméno / e-mail
Heslo
Registrace
Napsat recenzi na můj vůz  +Vložit inzerát

Na dálnicích se brzy objeví nové policejní Superby. Samozřejmě neoznačené

Naše téma
Daniel Fuglevič | 09.11.2017
dalších 5 fotek
Ilustrační foto. | foto: Škoda Auto
Už zanedlouho se na českých silnicích a dálnicích objeví nové policejní speciály, samozřejmě opět v civilním zbarvení a s měřící technikou. Ve flotile neoznačených policejních vozů se v příštích měsících objeví celkem 38 nových vozů.
Že dopravní policie chystá nákup nových vozů pro takzvaný skrytý dohled, není nová informace - o výběrovém řízení na 38 speciálů jsme informovali už v létě. Už tehdy jsme také tušili, že policejní flotilu posílí Škody Superb třetí generace s nejvýkonnějším dvoulitrovým motorem o výkonu 280 koní (206 kW). 

Policie totiž poptávala sedany či liftbacky s výkonným benzínový motorem (výkon přes 200 kW neboli 272 koní), automatickou převodovkou, pohonem všech kol a adaptivním podvozkem. Přímou součástí zadání byla také maximální rychlost přesahující 250 km/h a schopnost zrychlení z nuly na 100 km/h do 6 vteřin. Podmínky dokonale splňoval právě Superb.

Z neoficiálních (ale na pohled důvěryhodných) informací, které se objevily na internetové diskuzi forum.autoforum.cz, se zdá, že policisté nakonec Superby opravdu vybrali. Konkrétně jde o vozy ve výbavě Ambition a policie za ně prý zaplatila 64 292 930 Kč včetně DPH. Tato částka zahrnuje i měřící techniku.

Zajímavé také je, že část z 38 nových Superbů dostane měřící techniku ze starších vozů, například z dosluhujících Volkswagenů Passat. Osmnáct Superbů pak bude vybaveno novou technikou. 

Zřejmě půjde o měřící zařízení značky Ramer, které je schopno měřit rychlost v obou směrech provozu. Snad ani není třeba připomínat, že všechna auta budou neoznačená a záměrně vybavená tak, aby byla pro běžného řidiče prakticky nezpozorovatelná.

Nástup všech nových Superbů ale neproběhne najednou. První část objednávky by k policii měla dorazit do konce ledna (19 vozů), přičemž další vozy budou přibývat až do 29. června příštího roku. 

Je také dobré připomenout, že tyto neoznačené vozy policie často pořizuje z peněz nás všech, používá totiž prostředky z fondu zábrany škod, do kterého putuje část plateb za povinné ručení.

Tento fond byl zřízen před čtyřmi lety a původně se prezentoval coby zdroj na nákup techniky zejména pro hasiče a záchranáře. Z fondu se přitom nedávno nakoupila například celá flotila neoznačených Octavií s měřicí technikou a taktéž určených pro skrytý dohled. Za 88 Octavií policie zaplatila 117,5 milionu Kč. Aktuálně má česká policie takových vozů k dispozici celkem 125.
Hodnocení článku
Hodnoceno: 0x
Ještě jste nehodnotil/a
Diskuze
u článku není zatím žádná diskuze
vložit příspěvek do této diskuze
Nejčtenější články předchozích 7 dnů