Přihlášení
Uživatelské jméno / e-mail
Heslo
Registrace
Napsat recenzi na můj vůz  +Vložit inzerát

Na Bentaygu, nejdražší SUV na světě, se čeká rok. Bentley chce zvýšit výrobu

Naše téma
Redakce / ČTK | 03.03.2016
dalších 23 fotek
Bentley Bentayga. | foto: Bentley
Automobilka Bentley zvažuje zvýšení výroby svého prvního SUV Bentayga. O luxusní "esúvéčko" je totiž obrovský zájem. Čekací doba na vůz se i kvůli tomu protáhla na celý rok.
Plány na zvýšení výroby se na ženevském autosalonu pochlubil generální ředitel Wolfgang Dürheimer. Firma je divizí německého koncernu Volkswagen.

Automobilka Bentley už v prosinci zvýšila výrobní kapacitu pro vůz Bentayga na letošní rok na 5500 z předchozích 3600. Objednávky má ale již od 10 000 zájemců, dodal Dürheimer. Firma proto zvažuje, zda by mohla vyrábět více vozů. Bentayga, nejrychlejší a nejdražší SUV na světě, přitom stojí kolem 200 000 eur (v přepočtu asi 5,4 milionu Kč).

Představení prvního SUV od automobilky Bentley najdete zde.

Továrna v britském Crewe nyní podle Dürheimera jede naplno. Dodavatelé přitom stále počítají spíše s původním plánem výroby, tedy 3600 aut. Ke zvýšení výroby by tudíž bylo potřeba učinit několik změn u dodavatelů i v závodě. Cílem automobilky je co nejvíce zkrátit čekací dobu na vůz, která teď činí jeden rok.

Úspěch modelu Bentayga a rostoucí zájem o auta typu SUV (včetně tech luxusních) také Bentley nutí k přemýšlení o druhém podobném vozu. Ve srovnání s Bentaygou však má být druhé SUV sportovnější, tedy alespoň na pohled. Díky splývavé zádi má připomínat kupé.

Podle Wolfganga Dürheimera se už na takovém autě pilně pracuje, on sám by nové kupé-SUV zákazníkům rád nabídl už v roce 2018 nebo 2019. V tu dobu se totiž očekává příjezd nových SUV od konkurenčních výrobců Rolls-Royce, Maserati či Lamborghini. "Až dorazí, chci mít odpověď," prohlásil.

Podle šéfa Bentley by novinka měla kromě prvků modelu Bentayga do vzhledu zapracovat především designové vychytávky z konceptu EXP 10 Speed 6, který firma představila na ženevském autosalonu loni.

Výzkumná společnost IHS Automotive odhaduje, že do roku 2020 by se odbyt aut v ceně od 125 000 do 250 000 eur mohl zvýšit o téměř pětinu na více než 111 000. Loni to bylo 93 554 aut. Přispět k tomu mají hlavně Spojené státy a Čína, kde lidé stále bohatnou, poznamenala agentura Reuters.
Hodnocení článku
Hodnoceno: 0x
Ještě jste nehodnotil/a
Diskuze
u článku není zatím žádná diskuze
vložit příspěvek do této diskuze
Nejčtenější články předchozích 7 dnů