Přihlášení
Uživatelské jméno / e-mail
Heslo
Registrace
Napsat recenzi na můj vůz  +Vložit inzerát

Muž z Olomouce jezdil 27 let na padělaný řidičák. Odhalen byl až nyní

Naše téma
ČTK | 30.08.2016
Sedmadvacet let jezdil s padělaným řidičským průkazem devětačtyřicetiletý muž z Olomouce. Doklady jiného člověka našel v roce 1989 a přizpůsobil je svým osobním údajům. Zkoušky v autoškole přitom sám nikdy nesložil.
Pozornosti policie se dokázal vyhýbat až do poloviny letošního roku, policisté ho odhalili při silniční kontrole na Prostějovsku. Za padělání dokladu už stíhán být nemůže, trestný čin je totiž promlčen. Hrozí mu však pokuta ve výši desítek tisíc korun za řízení bez řidičského oprávnění.

Muž v roce 1989 našel na přesně nezjištěném místě v Olomouci řidičský průkaz, odstranil totožnost původního držitele, vepsal do dokladu své osobní údaje a vlepil svou fotografii. "Takto upravený doklad dále používal jako pravý, přestože nikdy nebyl řádným držitelem řidičského oprávnění," uvedl prostějovský policejní mluvčí František Kořínek.

Muži hrozí pokuta až 50 tisíc
Svou sedmadvacetiletou praxi za volantem muž ukončil v Dubanech, kde policisté během silniční kontroly zjistili, že řidičský průkaz nevlastní a následně odhalili i neoprávněný zásah do úředního dokladu.

"Uvedený trestný čin musí být posuzován podle trestního zákona platného v roce 1989. Ten pro tento trestný čin stanovoval trest odnětí svobody až na dvě léta. Vzhledem k době, která od spáchání skutku uplynula, je jeho trestnost již promlčena. Z toho důvodu policejní orgán trestní stíhání ukončil," doplnil policejní mluvčí.

Za řízení bez řidičského průkazu však muži hrozí pokuta ve výši 25 000 až 50 000 korun. Pokud bude navíc chtít znovu usednout za volant, bude muset nejprve zamířit do autoškoly.
Hodnocení článku
Hodnoceno: 0x
Ještě jste nehodnotil/a
Diskuze
u článku není zatím žádná diskuze
vložit příspěvek do této diskuze
Nejčtenější články předchozích 7 dnů