Přihlášení
Uživatelské jméno / e-mail
Heslo
Registrace
Napsat recenzi na můj vůz  +Vložit inzerát

Motorky má v genech. Kateřina Jandová předvede na Motosalonu akrobatickou jízdu

Naše téma
Michal Hrabal | 29.02.2024
Kateřina Jandová se živí jako programátorka, ale také se věnuje stuntridingu. | foto: BVV
Život bez motorky si nedokáže představit. Silné stroje nebudou chybět ani na její svatbě. Kateřina Jandová je jedinou ženou v České republice, která se věnuje stuntridingu, neboli akrobatické jízdě na motorce. Tuto disciplínu představí na Motosalonu, který právě ve čtvrtek 29. února začíná na brněnském výstavišti. 
Lásku k motorkám v Kateřině zažehl její strýc, když ji ve dvanácti letech svezl na motorce. Jako první si pořídila stopětadvacítku. „Strýc mi poradil, že bych neměla jít rovnou do ‚šestistovky‘, ať si koupím nejdříve ‚stopětadvácu‘. Byla taková malá, ale měla jsem stejně velkou radost. Potom jsem si pořídila ‚šestikilo‘, a to už byl přesně ten pocit, ta rychlost, jaký jsem chtěla a ten zvuk byl boží," popisuje své začátky na silných stojích Jandová.

Podívejte se, jak na motorce válí Kateřina Jandová:
Akrobatická jízda na motorce čili stuntriding není podle Jandové moc známý ani mezi motorkáři. „Je málo holek, které se tomu věnují. V Evropě by nás člověk napočítal na prstech jedné ruky. Zatím neexistuje ani ženská kategorie, vždycky musíme jezdit dohromady s chlapama," říká usměvavá blondýnka.

Jak dále uvedla, aniž by o tom věděla, pokračuje ve stopách svého dědy.  „Byla jsem hodně překvapená. Babička našla nějaké fotky, na kterých byl děda na motorce, kde ji zvedal na zadní kolo, přeskakoval kládu, takže aniž bych to věděla, tak to mám možná v genech. Dozvěděla jsem se to, až když jsem začala jezdit po zadním," vzpomíná.

Život bez motorky už si nedokáže představit. „Dělá mi radost ten pocit, že si s motorkou můžu dělat, co chci, že ji mám fakt v ruce. Chci se naučit nějaký nový trik, ještě víc ovládat motorku a hezky projíždět zatáčky na koleno, protože v tom jsem slabší," povídá Jandová. S přítelem plánuje svatbu, na které rozhodně nebudou motorky chybět.

V profesním životě se Kateřina Jandová věnuje programování. „Stuntriding je bohužel malé odvětví a v Čechách neznám nikoho, kdo by se tím uživil. Jsem programátorka, pracuji vlastně odkudkoliv, z auta, kde mám udělaný takový mini office," zmiňuje mladá žena.

Při některých tricích tuhne krev v žilách:
Motorka pro ni znamenala únik a odreagování se také za dob studií na ČVUT.  „Když jsem studovala, byla jsem pořád u kompu, v učení, v matematice a motorka byl můj únik. Vždy jsem se vybouřila, nějak jsem si pustila adrenalin do žíly. Bavilo mě to a původně jsem vůbec neměla ambice být profesionálkou, ale chtěla jsem umět jezdit po zadním. Měla jsem to jako totální vypnutí hlavy a relax od učení," přibližuje akrobatka.

Motorkářům na závěr vzkazuje, aby si jízdu užívali a zbytečně nešli na hranu. „Pak si myslím, že přichází úrazy a pády," uzavřela Kateřina Jandová.
Hodnocení článku
5.0 z 5 (100%)
Hodnoceno: 1x
Ještě jste nehodnotil/a
Tagy
Diskuze
u článku není zatím žádná diskuze
vložit příspěvek do této diskuze
Nejčtenější články předchozích 7 dnů