Přihlášení
Uživatelské jméno / e-mail
Heslo
Registrace
Napsat recenzi na můj vůz  +Vložit inzerát

Motory s výfuky ještě možná dostanou šanci. Hlasování o zákazu se odkládá

Naše téma
Dominik Valášek | 06.03.2023
Montáž Škody Enyaq v Mladé Boleslavi | foto: Škoda Auto
Do hry by se znovu mohla dostat syntetická paliva
Jedním z klíčových kroků k uhlíkové neutralitě, které chce EU dosáhnout do roku 2050, je zákaz výroby nových spalovacích motorů od roku 2035. Ale plán, který vyvolává ohromné diskuze nejen v rámci Evropy, se teď nezdá být tak přímočarý, jak se původně zdálo. Do hry vstoupilo Německo, které se obává úpadku automobilového průmyslu a ztráty pracovních míst. Západní sousedé začali volat po novém projednání a zahrnutí e-paliv.

Hlasování o zákazu spalovacích motorů po roce 2035 mělo být formální záležitostí, teď je ale odloženo a o věci bude nadále jednat prezidentka Evropské komise Usula von der Leyen s německým kancléřem Olafem Scholzem. 27 členských států EU se o zákazu spalovacích motorů přitom dohodlo už loni v říjnu a situace jako tato, kdy se finální hlasování odkládá na poslední chvíli, není příliš obvyklá.

Do hry vstoupila dvojice faktorů. Jedním strach o pracovní místa, spojený s přesunem od výroby spalovacích aut k výrobě elektromobilů. Vždyť například Ford oznámil, že bude rušit přibližně 3 800 pracovních míst v Evropě, zejména v Německu a Velké Británii. Dalším faktorem jsou takzvaná e-paliva coby možná ekologická náhrada stávajících paliv.

Jde to i jinými cestami...
E-paliva jsou CO2 neutrální paliva, vyrobená z obnovitelných zdrojů. A i když se stále jedná o drahou a složitou technologii, objevuje se v EU stále více hlasů, které po e-palivech v osobní dopravě, a tedy zachování spalovacích motorů téměř v současné podobě, volají stále hlasitěji.

Německý ministr dopravy Volker Wissing řekl k věci: „Je v rozporu, když Evropská komise volá po vysokých cílech v ochraně klimatu, ale zároveň činí jejich dosažení složitější skrze příliš ambiciózní regulace.“ Wissing a jeho strana FDP požaduje flexibilnější přístup k ekologickým cílům a možnost volby v průmyslu. Požaduje také, aby byla znovu projednána norma Euro 7.

Těžko říct, jak situace vyústí. Každopádně by jednání mohla narušit současný plán, který do budoucna počítá výhradně s elektrickými auty. 
Hodnocení článku
Hodnoceno: 0x
Ještě jste nehodnotil/a
Tagy
Diskuze
u článku není zatím žádná diskuze
vložit příspěvek do této diskuze
Nejčtenější články předchozích 7 dnů