Přihlášení
Uživatelské jméno / e-mail
Heslo
Registrace
Napsat recenzi na můj vůz  +Vložit inzerát

Prach, řev motorů i pomoc vrtulníku. V Merklíně startovali natěšení motokrosaři

Naše téma
Monika Šavlová | 12.04.2024
dalších 91 fotek
Motul MX Racing 2024 odstartoval prvním závodem v Merklíně. | foto: Deník/Monika Šavlová
Po zimě natěšení motokrosaři se sešli na startu středočeského přeborového seriálu Motul MX Racing 2024, který odstartoval letošní sezónu na trati v Merklíně. A podle počtu diváků se na začátek přeboru netěšili pouze závodníci. Téměř dvě stovky jezdců sledovalo pět stovek návštěvníků. Kromě ostrých zatáček a dlouhých skoků byli diváci svědky také ošklivé nehody a přistávání záchranářského vrtulníku. 
Kus práce odvedli na trati také hasiči, kteří se snažili, aby se na trati až příliš neprášilo. To se sice v několika úsecích moc nedařilo, ale prach patří k motokrosu stejně jako bláto, a tak namísto saharského písku občas polykali diváci ten merklínský. Pořadatelé nic nenechali náhodě, komentování se ujalo celorepublikově známé duo Míra Šimek a Petr Maršálek.

Středočeský přeborový seriál Motul Cup MX Racing 2024 začal v Merklíně:

„Nebýt vyloženě letního počasí, tak jsme dráhu asi udrželi bez prachu. Řekl bych krom těch dvou úrazů bylo všechno v pořádku. Hasiči ze Stodu, Dnešic a Miřkova si pěkně mákli na tom, aby ty závody měly svoji úroveň. Lékařská služba fungovala jako vždy na jedničku. Jako pořadatelé máme radost, že se na první závody se sjelo tolik jezdců a fandů,“ zhodnotil závodní odpoledne ředitel závodu Werner Kříž.

Jedním ze dvou zmiňovaných úrazů byla nehoda při rozjížďce třídy Hobby MX2, kdy došlo ke srážce a pro zraněnou jezdkyni musel přiletět vrtulník. „Dle informací, co máme od doktorů, bude holčina v pořádku,“ uklidnil fanoušky ředitel závodu na sociálních sítích.

Zásah záchránařů byl potřeba také v prvním kole ve třídě Veterán 50+ při srážce dvou jezdců. Po kratší přestávce pak parádní podívanou předvedli jezdci ve třídách veterán 40+ a 60+. „Dědoušci“ nechtěli mladým, kteří se je snažili na rychlé trati předjíždět, nic dát zadarmo, a tak byli diváci svědky nejednoho jezdeckého souboje. Tachovský okres zastupoval kromě jiných i Petr Vraný, jezdec třídy veterán 50+.

„Mám odoperovaná obě kolena, takže musím jezdit s rozumem. Plánů mám dost, ale uvidíme, jak mi bude sloužit zdraví. Chtěl bych odjezdit Motul Cup, tedy alespoň ty závody, co budou tady v okolí,“ řekl Deníku jezdec161 Pavel Nový, který mezi šedesátníky vyválčil druhé místo.

Prach k motokrosu patří stejně jako bláto:

Nejvíce adrenalinu přinesla třída MX1 s hvězdným obsazením. Na startovní rošt se postavilo hned několik jezdců republikového mistráku -#37 Rudolf Weschta z Těchlovic na Tachovsku,#606 Jakub Mencl,437 Martin Venhoda. To, co jezdci předchozích tříd dravě projeli, tito tři závodníci doslova prolétávali a v horní části trati svými drapáky zvedali oblaka prachu.

Od startu vedl Franta Smola, za ním se držel Jakub Mencl a na třetí pozici za nimi pár kol kroužil Ruda Weschta. Ten ale pomalu začal šestsetšestku stahovat, až se mu zhruba v polovině závodu podařilo prodrat na druhou pozici. Tu už udržel. I oblíbenou placku na jednom ze skoků si několikrát dovolil. Po dojetí však spokojen nebyl.

„Měl jsem problémy s vidlicema,“ neskrýval rozladění osobní i technické Weschta. „V letošním roce bych chtěl odjet pět závodů ADAC v Německu. U nás opět pod týmem Air Power Racing chci odjezdit celý mistrovský seriál,“ přiznal plány na letošek vloni čtvrtý nejlepší český pilot. V tu chvíli ještě ani jeden z jezdců netušil, že podruhé se v sobotu na start už nepostaví a výsledky první jízdy budou výsledky konečnými.

MOTUL MX Racing bude pokračovat v sobotu 20. dubna  v Kříších u Břas. A oblíbený středočeský přebor ani ve svém 29. ročníku nevynechá monumentální trať ve Stříbře, kam zavítá 22. září. Pochopitelně Terén sv. Petra letos otevře své brány závodům mnohem dříve, a to již tuto sobotu 13. dubna, kdy se zde představí dravé motokrosové mládí v úvodu seriálu Tomanon MX Kids 2024.

Hodnocení článku
Hodnoceno: 0x
Ještě jste nehodnotil/a
Tagy
Diskuze
u článku není zatím žádná diskuze
vložit příspěvek do této diskuze
Nejčtenější články předchozích 7 dnů