Přihlášení
Uživatelské jméno / e-mail
Heslo
Registrace
Napsat recenzi na můj vůz  +Vložit inzerát

Motocykl roku je skútr. Podívejte se na vítězné motorky ze všech kategoriích

Naše téma
Dominik Valášek | 13.03.2023
další 3 fotky
Honda Forza 350 | foto: Honda
U příležitosti výstavy Motocykl v pražských Letňanech se konalo i vyhlášení ankety Motocykl roku. V šesti kategoriích bylo přihlášeno dohromady 35 strojů. Absolutním vítězem se stal skútr Honda Forza 350.
Stejně jako Auto roku, vyhlašuje i jednostopou obdobu Svaz dovozců automobilů. Také tady se pak v odborné porotě schází novináři – tentokrát z motocyklového odvětví – aby hlasovali nejen o celkovém vítězi, ale i o vítězích šesti kategorií.

Celkem 18 porotců rozhodovalo o novinkách z let 2022 i 2023, to proto, že loni soutěž neproběhla. Nominované stroje musí být podle pravidel buď zcela novými modely, případně může jít i o nový motor nebo nový podvozek ve stávajícím modelu.

V šesti kategoriích bylo přihlášeno dohromady 35 motocyklů, což mimo jiné znamená, že byl letošní ročník dost nekompletní. Řada velkých značek, třeba Yamaha, KTM nebo Suzuki, totiž svoje novinky do ankety vůbec nepřihlásilo. Naopak velmi aktivní byl Harley-Davidson, který měl přihlášených hned sedm motocyklů ve čtyřech kategoriích.

Absolutní vítěz a vítěz kategorie Skútr: Honda Forza 350
Honda Forza 350, zdroj: Honda


Mimořádně univerzální skútr od Hondy se hodí do městského provozu při honbě za povinnostmi, ale s ohledem na slušný výkon 21,5 kW (29 koní) zvládne i výlet mimo město. K tomu přidává solidní praktičnost, ale i nízkou spotřebu. Honda uvádí, že na nádrž ujede až 344 kilometrů.

Kategorie Adventure: Triumph Tiger 1200 Rally Explorer
Triumph Tiger 1200 Rally Explorer, zdroj: Triumph


Nová generace cestovního endura od Triumphu je v nabídce v pěti různých variantách. Tou nejlépe vybavenou je právě terénní Rally Explorer na velkých vyplétaných kolech, se třicetilitrovou nádrží a řadou ochranných prvků. O pohon se stará tříválec s výkonem 150 koní.

Kategorie Touring: Harley-Davidson Ultra Limited
Harley-Davidson Ultra Limited, zdroj: Harley-Davidson


Cestovní cruiser z americké staré školy, vybavený klasickou „batwing“ kapotáží a sadou kufrů s opěrkou pro spolujezdce. Ultra Limited není zrovna „žhavou novinkou“, spíše se drží svého kopyta. V jeho rámu tepe vzduchem chlazený dvouválec Milwaukee Eight 114 – tedy o objemu 114 kubických palců, neboli 1 868 kubických centimetrů.

Kategorie Chopper: BMW R18 Bagger
BMW R18 Bagger, zdroj: BMW


Z podobné kategorie jako americký Harley, přichází i německé BMW R18. I tady se jedná vlastně o cestovní cruiser, oproti Ultra Limited ale s menší kapotáží a bez horního kufru. R18 pohání vzduchem chlazený dvouválcový boxer o objemu 1 802 kubických centimetrů, disponující točivým momentem 150 Nm.

Kategorie Naháče: Ducati Diavel V4
Ducati Diavel V4, zdroj: Ducati


Leckdo může namítat, že Ducati Diavel je vlastně taky cruiser – konkrétně výkonný „power cruiser“. Na druhou stranu ho lze považovat i za motorku, stojící napříč kategoriemi. Poslední varianta, přicházející s vidlicovým čtyřválcem V4 Granturismo, nabídne pořádných 168 koní.

Kategorie Sportovní: BMW M 1000 R
BMW M 1000 R, zdroj: BMW


Druhým produktem spolupráce mezi BMW Motorrad a divizí M je extrémně nabroušený naháč M 1000 R, který z litrového čtyřválce ždíme šílených 210 koní. Ten jej staví na vrchol nabídky „super-naked“. Motorka sdílí techniku s kapotovanou S 1000 R, takže se jedná v principu o okruhovou motorku bez kapot, zato se zachovanými aerodynamickými křidélky.
Hodnocení článku
4.0 z 5 (80%)
Hodnoceno: 3x
Ještě jste nehodnotil/a
Tagy
Diskuze
u článku není zatím žádná diskuze
vložit příspěvek do této diskuze
Nejčtenější články předchozích 7 dnů