Přihlášení
Uživatelské jméno / e-mail
Heslo
Registrace
Napsat recenzi na můj vůz  +Vložit inzerát

Jak správně zazimovat motorku: přinášíme několik užitečných rad a tipů

Naše téma
Radim Šlezingr | 27.09.2023
Ilustrační foto: Každá motorka si před zimou zaslouží pořádnou očistu. | foto: Radim Šlezingr
Konec motorkářské sezony se blíží. S přibývajícími chladnými podzimními dny bude příležitostí k projížďce na motorce ubývat. Zatímco někdo bude jezdit až do prvního sněhu, jiný „uloží“ motorku k zimnímu spánku dříve. Pojďme si s předstihem připomenout, jak motocykl správně zazimovat, aby byl dobře připravený na další sezonu.
Vše začíná čistotou. Motorku nejdříve celou důkladně očistěte, nezapomeňte na nejrůznější záhyby, ve kterých se může usazovat špína. Zbavte ji bláta, zaschlých mušek a mastných skvrn. Použít můžete speciální čisticí přípravky pro to určené.

Potom motorku důkladně osušte. Očistěte také řetěz, protože zaschlé mazivo s nečistotami může způsobit jeho zatuhnutí. Čistý řetěz nastříkejte mazadlem, abyste zabránili jeho korozi. Zkontrolujte také jeho správné napnutí. Promažte také zámek a další mechanické části motorky náchylné na korozi.

Jak zazimovat motorku, můžete zhlédnout ve videu:
Velkou pozornost věnujte také pneumatikám, ze kterých odstraňte kamínky v drážkách a další nečistoty. Potom pneumatiky dofoukejte na nejvyšší povolenou hodnotu udávanou výrobcem. Abyste předešli deformaci plášťů, v ideálním případě motorku odlehčete pomocí centrálního stojanu tak, že se pláště nebudou dotýkat země.

Pokud stojan nemáte, během zimy pootáčejte kola, abyste zabránili dlouhodobému zatížení pneumatik v jedné poloze. Nezapomeňte očistit brzdiče včetně brzdových destiček. Na trhu jsou pro tento účel čisticí spreje.

Zvláštní péči si zaslouží baterie, jejíž kapacita během zimy poklesne, a to zejména ve studené garáži. Akumulátor proto z motocyklu vyjměte a uschovejte na suché místo se stálou teplotou okolo 15 stupňu Celsia. Pokud motorku necháte přes zimu stát v garáží i s připojenou baterií, na jaře ji s největší pravděpodobností nenastartujete. Vlastníte-li nabíječku, zhruba jednou měsíčně akumulátor dobijte. Existují také udržovací zdroje, které baterii samy dobijí.

Motorku na zimu uschovejte s plnou nádrží a přidejte do ní aditiva. Natankujte palivo až po víčko, aby nádrž uvnitř nekorodovala. Stejně tak se vám vyplatí vyměnit olej před zimním uskladněním motorky. V čistém oleji nebudou nečistoty a zabráníte usazeninám. Starý olej navíc natahuje vlhkost, takže může dojít ke korozi uvnitř motoru. Neprohloupíte, když zkontrolujete i stav chladicí kapaliny.

Očištěnou, vysušenou a zakonzervovanou motorku přikryjte plachtou. Zabráníte tak usazování prachu na ní během měsíců, kdy ji nebudete používat. Použijte ale plachtu prodyšnou, aby pod ní nekondenzovala vlhkost, která by mohla způsobit korozi. Nevhodná je proto plachta vyrobená z igelitu.

A co je důležité - motocykl na zimu dobře zabezpečte před odcizením, pokud ho zaparkujete třeba v garáži na odlehlém místě.
Hodnocení článku
4.3 z 5 (86%)
Hodnoceno: 6x
Ještě jste nehodnotil/a
Tagy
Diskuze
u článku není zatím žádná diskuze
vložit příspěvek do této diskuze
Nejčtenější články předchozích 7 dnů