Přihlášení
Uživatelské jméno / e-mail
Heslo
Registrace
Napsat recenzi na můj vůz  +Vložit inzerát

Moskva proti neukázněným řidičům: Do boje pošle octavie s mlátičkami na palubě

Naše téma
ČTK, Redakce | 20.08.2015
Dopravní zácpa v Moskvě. Ilustrační foto. | foto: ČTK
Moskevská policie vytváří zvláštní jednotku pro potírání neukázněných řidičů, se kterými si běžní dopravní strážnici nedokážou poradit. Jednotka dostane vozy Škoda Octavia a součástí každé posádky budou dvě "mlátičky" z pohotovostních jednotek.
"Není žádným tajemstvím, že v Moskvě existuje kategorie řidičů, kteří si myslí, že si mohou dovolit vše," vysvětlil ve vládním listu Rossijskaja gazeta náčelník moskevské policie Anatolij Jakunin důvody vedoucí k založení "speciální roty".

Jednotka bude vybavena automobily Škoda Octavia s turbomotorem, schopnými dosahovat rychlosti 245 kilometrů za hodinu, což podle náčelníka "v městských podmínkách naprosto stačí". Po dopadení by mělo následovat i zatčení, a tak každá z padesáti posádek bude posílena ještě dvěma ostřílenými "mlátičkami" z pohotovostních jednotek.

Po ruce bude i mobilní jednotka zvláštního určení s vrtulníky, aby strážníci podle generála Jakunina cítili, že za nimi stojí "reálná síla".

Jednotka má nejen přinutit moskevské řidiče k respektování rychlostních omezení, ale také zjišťovat vozidla se zatmavenými skly, padělanými poznávacími značkami, převážející drogy, zbraně či výbušniny. Při kontrolách proto budou asistovat i kynologové se služebními psy. Veškeré počínání budou zaznamenávat videokamery, aby se předešlo korupci či zneužití pravomocí.

Loni také veřejnost znepokojila banda zločinců, kteří dlouhé měsíce terorizovali metropoli vražděním motoristů na silnicích v okolí Moskvy. Jednoho z pohlavárů gangu nakonec zastřelili policisté ve vile vlivného prokurátora, který prý svou rezidenci pronajal.

Zločinecký gang, přezdívaný "banda GTA" podle počítačové hry Grand Theft Auto, vraždil řidiče v okolí metropole nejméně půl roku, na svědomí měl podle tisku nejméně deset životů. Obětí se mohl stát kdokoli, kdo po setmění projížděl se svým vozem v místech, kde banda číhala. Na silnici zločinci umístili pásy s kovovými hroty, a když automobil zastavil, řidiče i cestující zastřelili nebo podřezali.

V médiích se objevila verze, že motivem byla náboženská nenávist, že zločincům původem ze Střední Asie šlo o "boj proti bezvěrcům" a že vraždy byly součástí výcviku nových rekrutů pro Islámský stát. Vyšetřovatelé ale tyto spekulace popřeli. Motivy byly přízemnější, zločinci své oběti olupovali.

Pokud vás zajímá, jak se řidiči v Moskvě "umějí chovat", zkuste se podívat na videa na YouTube kanálu Stop a Douchebag. Skupina mladých lidí tam zveřejňuje záběry svého boje s bezohledností některých šoférů, kteří například parkují auta na autobusové zastávce či objíždějí kolony (nebo si jen zkracují cestu) jízdou po chodníku. 

Hodnocení článku
Hodnoceno: 0x
Ještě jste nehodnotil/a
Diskuze
u článku není zatím žádná diskuze
vložit příspěvek do této diskuze
Nejčtenější články předchozích 7 dnů