Přihlášení
Uživatelské jméno / e-mail
Heslo
Registrace
Napsat recenzi na můj vůz  +Vložit inzerát

Modernizovaný Range Rover už v terénu skoro nepotřebuje řidiče

Naše téma
Redakce | 08.11.2014
Modernizovaný Range Rover dostal systém All-Terrain Progress Control, který vylepšuje terénní schopnosti vozu. | foto: Land Rover
Whitley/Praha /VIDEO/ - Modely Range Rover a Range Rover Sport prošly pro rok 2015 několika změnami. Mezi hlavní zlepšení patří systém All-Terrain Progress Control, který vylepšuje terénní schopnosti obou modelů. Přepracováním šestiválcových zážehových a vznětových motorů došlo ke zlepšení výkonnosti a snížení spotřeby.
Systém All-Terrain Progress Control (ATPC) doplňuje podvozek a pohon všech kol u obou modelů. Jde o jakýsi tempomat v terénu. Stačí tedy nastavit požadovanou rychlost a pak už řidič může sundat nohu z pedálu - vůz se udržuje v pohybu automaticky, řidič jen točí volantem. Pohonné ústrojí přesně dávkuje výkon na každé kolo, aby minimalizoval prokluz a naopak zachoval co nejvyšší trakci, a udržuje plynulost v prudkých klesáních, v těžkém terénu a na kluzkém povrchu. To se hodí především v náročném terénu, kde je pomalá konstantní rychlost nutná. Systém funguje při jízdě vpřed i vzad v rozmezí rychlostí 1,8 až 30 km/h. Systém ATPC je dostupný pro motorizace TDV6, SCV6 a V8 Supercharged. 



Několika změnami prošly šestiválcové třílitrové motory. TDV6, původně vybavený dvěma turbodmychadly, má nyní pouze jedno turbodmychadlo s kuličkovými ložisky a dočkal se i dalších úprav. Disponuje výkonem 258 koní, točivým momentem 600 N.m a výrobce se chlubí, že u něj došlo ke snížení spotřeby paliva.

U Range Roveru Sport SDV6 došlo ke zvýšení výkonu na 306 koní (+14 koní), "krouťák" narostl na 700 N.m (+100 N.m). Spotřeba klesla o 7 procent na 7 l/100 km.

Novinkou ve výbavě obou Range Roverů je Head-Up Display (HUD), který promítá důležité informace na čelní okno. Řidič tak nemusí pátrat očima a může stále sledovat silnici před sebou.

Modernizovaný Range Rover může mít nově za příplatek Head-Up Display (HUD).



Zobrazované údaje zahrnují rychlost jízdy, zařazený převodový stupeň a indikátor pro řazení, pokyny navigačního systému a rozpoznávání dopravních značek.

Modernizovaný Range Rover může mít nově za příplatek Head-Up Display (HUD).



Oba modely je možné objednat s pevným panoramatickým oknem s elektricky ovládaným stínidlem.

Range Rover.



Pro obě varianty Range Roveru je nyní k dispozici rozšířená paleta laků karoserie včetně nové bílé barvy Yolong White. Range Rover Sport je rovněž nabízen ve speciálním hnědém odstínu Kaikoura Stone.

Menší Range Rover Sport v České republice stojí nejméně 1 696 420 Kč, větší Range Rover vyjde minimálně na 2 597 507 korun.
Hodnocení článku
Hodnoceno: 0x
Ještě jste nehodnotil/a
Diskuze
u článku není zatím žádná diskuze
vložit příspěvek do této diskuze
Nejčtenější články předchozích 7 dnů