Přihlášení
Uživatelské jméno / e-mail
Heslo
Registrace
Napsat recenzi na můj vůz  +Vložit inzerát

Je to zakázané a nebezpečné. Přesto mobil za volantem používá půlka řidičů

Naše téma
Viola Procházková | 08.02.2023
foto: PRAM Consulting
Nejen telefonování, ale i psaní zpráv, vybírání hudby nebo nastavování navigace. K tomu všemu používají řidiči v Česku mobilní telefon, samozřejmě za jízdy. Přitom u nás platí úplný zákaz používání mobilu během řízení. Jaké pokuty za to hrozí a kolik řidičů toto nařízení porušuje?
Nepozornost je jednou z nejčastějších příčin bouraček, za nepozornost zase většinou může spěch a rozptylování se jinou činností. Úplný zákaz používání mobilního telefonu – tedy jeho jakékoliv držení během řízení - je v platnosti od roku 2006 a pokuty za porušení se průběžně zpřísňují. V současné době hříšníkovi hrozí bloková pokuta 1000 korun, ve správním řízení 1500 – 2500 korun, na bodové konto pak přibydou dva body. Ve schvalovacím řízení se momentálně nachází novela s ještě tvrdšími postihy.

Ani pokuty a trestné body nás však neodradí - více než polovina řidičů za volantem mobilní telefon stále používá. Vyplývá to z průzkumu, který si nechala vypracovat společnost Nextbase, přední evropský výrobce palubních kamer, ve spolupráci s organizací BESIP, hlavním koordinačním subjektem bezpečnosti silničního provozu v ČR, a s výzkumnou agenturou Ipsos.

K používání mobilu během řízení se v průzkumu přiznalo 53 % respondentů. Až 16 % dotázaných uvedlo, že mobil za volantem používá občas nebo často. Nikoho asi nepřekvapí, že sklon k tomuto typu prohřešku mají především mladší lidé. Celých 63 % řidičů do 34 let používá mobil při řízení alespoň výjimečně.

„Nepozornost za volantem patří k nejčastějším příčinám závažných dopravních nehod,“ upozorňuje Oldřich Kassl, krajský koordinátor BESIP PRAHA. „Používání mobilního telefonu při řízení znamená ztrátu pozornosti na několik dlouhých vteřin – za tu dobu ujede auto při padesátce vzdálenost rovnající se fotbalovému hřišti. Používání mobilního telefonu je při řízení zkrátka extrémně riskantní.“ Statistiky z roku 2020 uvádějí téměř 16 tisíc nehod v důsledku nevěnování se řízení. Zemřelo při nich 44 lidí.

Na druhou stranu takřka polovina řidičů a řidiček uvedla, že přístroj za volantem nepoužívá nikdy. Ukázněnost v tomto ohledu projevují zejména ženy, řidiči nad 50 let a také sváteční řidiči, tedy takoví, kteří sednou do auta nanejvýš několikrát měsíčně.

Hovory, ale i hudba nebo navigace
Jak dále ukázal průzkum, po mobilu saháme nejčastěji při stání v koloně (69 %) nebo na červenou (54 %). Více než pětina dotazovaných však používá mobil i za jízdy a existuje malá skupina řidičů (4 %), kteří mobil použijí i více než pětkrát během jediné jízdy.

Mobil bereme do ruky nerjčastěji za účelem vyřizování telefonních hovorů (54 %) nebo nastavování navigace (43 %). Mobilní navigací se řídí hlavně respondenti do 34 let (54 %), kteří také častěji používají mobil v autě za účelem poslechu hudby nebo podcastu (39 %).

Spěch vede k porušování předpisů
Kromě rozptylování se mobilním telefonem patří k rozšířeným nešvarům spěch. Několikrát do měsíce se do časového presu dostane 30 % českých řidičů, pouze 16 % dotazovaných uvedlo, že si na cestu nechává časovou rezervu. Spěcháme většinou v ranních hodinách (36 %) a příčinou je snaha stihnout domluvenou schůzku (43 %), včasný příchod do práce (39 %) nebo návštěva lékaře či úřadu (23 %). Necelá polovina spěchajících řidičů (45 %) stále respektuje dopravní předpisy, téměř čtvrtina řidičů je však ve snaze o rychlejší dojezd občas poruší.

Podle viceprezidenta společnosti Nextbase Laszla Szalontaie by jako účinná prevence proti spěchu a porušování předpisů mohlo fungovat právě použití palubních kamer. „Z našich dat víme, že pouhá přítomnost kamery ve vozidle snižuje pravděpodobnost nebezpečné jízdy až o třetinu,“ tvrdí Szalontai. „V případě, že dojde k nehodě, je totiž záznam z palubní kamery stěžejním důkazním materiálem jak pro policii, tak pro pojišťovnu.“ Zároveň je palubní kamera vhodnou náhradou mobilního telefonu, když chcete zachytit okolní krajinu nebo chování dalších účastníků silničního provozu.
Hodnocení článku
Hodnoceno: 0x
Ještě jste nehodnotil/a
Diskuze
u článku není zatím žádná diskuze
vložit příspěvek do této diskuze
Nejčtenější články předchozích 7 dnů