Přihlášení
Uživatelské jméno / e-mail
Heslo
Registrace
Napsat recenzi na můj vůz  +Vložit inzerát

Míříte o víkendu na jih k moři? Můžete narazit na nekonečné zácpy

Naše téma
ČTK | 01.08.2015
Zablokovaná dálnice | foto: DENÍK/Drahomír Stulír
Velkou trpělivostí se musejí vyzbrojit rekreanti, kteří se dnes či v neděli vydají na jih Evropy, zejména na Jadran, protože na silnicích a dálnicích v Chorvatsku, Slovinsku, Německu a Rakousku se kvůli záplavě aut čeká dopravní kolaps.
Lepší ale nebude ani situace v opačném směru vzhledem k tomu, že se v půli prázdnin bude z dovolené vracet domů nemenší množství lidí.

Jakousi generálkou byl uplynulý víkend, kdy auta a autobusy s rekreanty ucpaly silnice leckde ve Slovinsku a v Chorvatsku, ale i v Rakousku. Řidiči tak museli desítky minut a někde i dvě hodiny pomalu popojíždět ve frontách, které se utvořily u hraničních přechodů, u mýtnic nebo na komplikovaných místech.

S kolonami v Rakousku musejí řidiči mířící na jih počítat zejména na dálničním uzlu u Salcburku i na navazujících dálnicích. Tvořit se jistě budou také před alpským tunelem Karavanky na hranicích se Slovinskem na dálnici spojující Villach s Lublaní nebo na dálnici přes Brennerský průsmyk do Itálie.

Při cestě do Itálie může být problematický i dálniční úsek Villach - Udine, úsek A4 Verona - hraniční přechod do Chorvatska Dragonja a všechny hlavní silnice v blízkosti pobřeží.

Ve Slovinsku nebude bez problémů ani druhý hlavní tah na chorvatské pobřeží Jadranu přes Maribor. Zejména na konci dálnice Maribor-Ptuj ve směru do Chorvatska se zpravidla tvoří mnohakilometrové fronty. Kdo by se chtěl vyhnout zácpám jízdou kolem slovinského pobřeží, mohla by ho zaskočit mnohakilometrová fronta na přechodu do Chorvatska Dragonja.

V Chorvatsku jsou tradičním kritickým místem hlavně dálniční mýtnice na obchvatu kolem Záhřebu. Kolony ale vznikají na více místech dálnice A1, která je hlavním silničním tahem k Jaderskému moři a podél pobřeží až do Dubrovníku.

Velké zácpy hrozí také na německých dálnicích. Hustý provoz na dopravních tepnách způsobí začátek letních prázdnin v německých spolkových zemích Bavorsko a Bádensko-Württembersko, dopravu dále zesílí řidiči z Nizozemska a ze Skandinávie, kde se naopak letní prázdniny blíží ke konci, varují autokluby ADAC a ÖAMTC.

"Doporučení pro ty, kteří chtějí o víkendu někam jet: Zůstaňte doma, pokud nemusíte nutně vyrazit na dovolenou," uvedl největší německý autoklub ADAC.

Českým řidičům by mohly cestu zkomplikovat zácpy na dálnici A9 spojující Berlín s Mnichovem, na dálnici A6 od českých hranic přes Norimberk do Mannheimu, na dálnici A3 z Pasova přes Norimberk do Frankfurtu nad Mohanem nebo na dálnici A4 z Drážďan do Erfurtu. Hustý provoz však bude i na dálničním obchvatu Mnichova a na hlavních tazích z bavorské metropole do Rakouska a k Bodamskému jezeru nebo na dálnicích ve směru k Severnímu a Baltskému moři.
Hodnocení článku
Hodnoceno: 0x
Ještě jste nehodnotil/a
Diskuze
u článku není zatím žádná diskuze
vložit příspěvek do této diskuze
Nejčtenější články předchozích 7 dnů