Přihlášení
Uživatelské jméno / e-mail
Heslo
Registrace
Napsat recenzi na můj vůz  +Vložit inzerát

Ministerstvo dopravy chce zvýšit pokuty za rychlost. Až trojnásobně

Naše téma
Redakce | 17.08.2015
Policisté při měření rychlosti | foto: Pavel Sonnek
Ministr dopravy Daniel Ťok si myslí, že za některé dopravní přestupky platí čeští řidiči nízké pokuty. Rád by je proto zvýšil, ve vybraných případech až trojnásobně.
Podle Radiožurnálu se to týká především překročení rychlosti.

„Chceme se zaměřit na vybrané závažné přestupky, u nichž máme zato, že jsou sankce nastaveny nízko. A tam bychom rádi dospěli ke zvýšení pokut," řekl Radiožurnálu mluvčí ministerstva dopravy Tomáš Neřold. Podle něj už úřad pracuje na novém sazebníku pokut.

Překročení rychlosti přitom tvoří prý polovinu všech bodovaných přestupků. Ministerstvo se ale zaměřuje i na další prohřešky, třeba telefonování za jízdy. "Za některé činy padají příliš nízké pokuty, které nemají odrazovací charakter," řekl ministr Ťok České televizi. Uvítal by proto ve vybraných případech dvojnásobné až trojnásobné zvýšení postihů.

V současné době jsou nejtvrdší tresty za řízení pod vlivem alkoholu či drog - v takovém případě šoférovi hrozí 50 tisíc korun pokuty, připsání 7 "trestných" bodů nebo až 3 roky vězení.

Vysoké překročení rychlosti (v obci o více než 40 km/h, mimo obec o 50 km/h a více) si aktuální bodový systém "cení" na 5 bodů, řidiči současně hrozí pokuta až deset tisíc korun a ztráta řidičského průkazu na jeden rok. Méně závažné přestupky pak mají horní hranici 5000 korun, v některých případech i poloviční.

Na konkrétní sumy a "tresty" podle představ ministerstva je však zatím brzy, jednání o novém sazebníku jsou teprve na začátku. „Začínají jednání s vedením ministerstva dopravy o řekněme komplexní novele pravidel," potvrdil České televizi ředitel dopravní policie Tomáš Lerch.

Ten by si přitom přál i další změny v postupu při porušení pravidel silničního provozu. "Takový řidič by mohl být podroben nějakému dopravně-psychologickému vyšetření, aby se zjistilo, jestli má nějaký problém," řekl Lerch Radiožurnálu.
Hodnocení článku
Hodnoceno: 0x
Ještě jste nehodnotil/a
Diskuze
u článku není zatím žádná diskuze
vložit příspěvek do této diskuze
Nejčtenější články předchozích 7 dnů