Přihlášení
Uživatelské jméno / e-mail
Heslo
Registrace
Napsat recenzi na můj vůz  +Vložit inzerát

Mini přijíždí v další karosářské verzi. Poprvé má jako hatchback pět dveří

Naše téma
Redakce | 05.06.2014
dalších 21 fotek
Mini 5 door. | foto: Mini
Praha /FOTOGALERIE/ - Několik měsíců od představení třetí generace vozu Mini přijíždí další karosářská varianta. Verze s označením Mini 5 door je v historii značky prvním hatchbackem s pěti dveřmi.
Britská automobilka ve vlastnictví BMW už samozřejmě jeden pětidveřový model vyrábí. Jde o crossover Countryman.

Ve srovnání se standardním Mini má 5 door prodloužený rozvor o 72 mm (2567 mm), díky čemuž narostl prostor pro cestující na zadních sedadlech. Vzadu je o 72 mm více prostoru v podélném směru, ale také o 15 mm více prostoru nad hlavou či o 61 mm více na šířku ve výšce loktů. Zavazadlový prostor se pak "nafoukl" o 67 litrů na celkových 278 l. Po sklopení sedadel vznikne prostor o objemu 941 litrů.

Mini 5 door.


Celková délka vozu činí 3982 mm (verze Cooper S 5 door a Cooper SD 5 door měří 4005 mm), což je o 161 mm více než u třídveřového Mini. Auto je široké 1727 mm a vysoké 1425 mm.

Pětidveřová verze samozřejmě přebírá designové prvky značky Mini, střecha a kryty zpětných zrcátek mohou být vyvedeny v kontrastní barvě. Do prodeje zamíří čtyři varianty vozu, stejně jako je tomu u menšího sourozence. K dispozici tak budou dva benzinové a dva naftové motory. Cooper D s tříválcovým turbodieselem má výkon 116 koní a vystačit by si měl 3,6 litry paliva na 100 kilometrů.

Mini 5 door.



Výkonnější Cooper SD využívá čtyřválec s výkonem 170 koní. Základní benzinový Cooper 5 door pohání tříválec o výkonu 136 koní, Cooper S pak sází na přeplňovaný dvoulitr naladěný na 192 koňských sil. Motory mohou spolupracovat s šestistupňovou manuální převodovkou či automatem Steptronic se stejným počtem převodů.

Mini 5 door jezdí na podvozku s přední nápravou s příčnými rameny a vzpěrami McPherson, vzadu je víceprvkové zavěšení. Součástí stabilizačního systému DSC (Dynamic Stability Control) je kontrola trakce a elektronický závěr diferenciálu. Na přání bude vůz k dispozici s adaptivními tlumiči či s možností zvolit si jízdní režim a upravit tak chování vozu.

Mini 5 door.



Vzhled interiéru odpovídá tomu, co už známe z nového Mini. Dominuje mu tradiční centrální kruhový přístroj s okružím tvořeným barevnými LED diodami, v němž je integrování čtyřřádkový TFT displej nebo barevný displej s úhlopříčkou až 8,8 palce pro ovládání navigace, zábavních systémů, telefonu a dalších funkcí. Samozřejmostí je široká nabídka nejrůznějších bezpečnostních asistentů a možnosti konektivity.

Mini 5 door.


Nové Mini 5 door, jehož největší konkurenci zřejmě představuje Audi A1 Sportback, se začne prodávat na podzim. Ceny zatím nebyly oznámeny.
Hodnocení článku
Hodnoceno: 0x
Ještě jste nehodnotil/a
Diskuze
u článku není zatím žádná diskuze
vložit příspěvek do této diskuze
Nejčtenější články předchozích 7 dnů