Přihlášení
Uživatelské jméno / e-mail
Heslo
Registrace
Napsat recenzi na můj vůz  +Vložit inzerát

Michelin představil pneumatiku budoucnosti. Znamená konec přezouvání

Naše téma
Dominik Valášek | 15.06.2017
Revoluční kolo Visionary Concept od Michelinu. | foto: Michelin
Chceme-li přezout ze zimních pneumatik na letní, případně naopak, znamená to návštěvu pneuservisu, nebo chvíli otravné práce svépomocí. Jenže co kdyby všechno tohle skončilo a auta by si vystačila s 3D tiskárnou, která vždy natiskne požadovaný vzorek?
Přesně na tomto principu funguje konceptuální pneumatika Visionary Concept, představená firmou Michelin. Abychom byli přesní, pneumatika zde není ten správný výraz, protože žádný vzduch bychom zde nenašli. Jedná se vlastně o celé kolo tvořené materiálem uspořádaným do struktury včelí plástve. Po obvodu je potom klasický běhoun jako ho známe dosud, jen je pevnou součástí celého kola.

Podobné koncepty gum bez vzduchu už jsme viděli několikrát, jenže tento je revoluční kvůli materiálu, ze kterého je tvořen. Při vývoji ekologicky odbouratelného kola se inženýři inspirovali ve světě zvířat i rostlin a výsledkem je materiál, umožňující 3D tisk přímo na běhoun.

Stačí tak jediný povel, aby se přes stávající běhoun kola natiskla nová vrstva s odpovídajícími vlastnostmi i vzorkem. Jak ukazuje video od Michelinu, pokud například víme, že pojedeme do hor se zasněženými silnicemi, stačí před příjezdem do lokality zastavit u speciálních tiskáren a nechat si na kola natisknout zimní vzorek.

Rychlá „měnitelnost" pneumatik navíc není jedinou zajímavou vlastností. Michelin si od Visionary Concept slibuje také vyšší komfort a nižší hlučnost, nicméně trvanlivost běhounu a celého kola zatím stále zůstává předmětem zkoumání. Celá technologie je ještě relativně v plenkách a možnosti je potřeba teprve ověřit.

I proto Michelin přiznává, že pneumatiku podobnou tomuto konceptu uvidíme na trhu nejdříve za 10 až 20 let. Na druhou stranu už velmi brzy, v horizontu dvou až tří let, bychom se měli dočkat jiné zajímavé novinky.

Řeč je o „chytrých" pneumatikách komunikujících s vozem, jejichž stav bude možné sledovat skrze palubní systémy. Pneumatika si tak sama řekne o výměnu nebo upozorní na vyšší opotřebení ve chvíli, kdy se řidič vydá třeba na hory.

Hodnocení článku
Hodnoceno: 0x
Ještě jste nehodnotil/a
Diskuze
u článku není zatím žádná diskuze
vložit příspěvek do této diskuze
Nejčtenější články předchozích 7 dnů