Přihlášení
Uživatelské jméno / e-mail
Heslo
Registrace
Napsat recenzi na můj vůz  +Vložit inzerát

Mercedes, Toyota, Peugeot... Velké automobilky hledají spojence v Číně

Naše téma
ČTK, Redakce | 24.11.2013
Montáž motorů pro Mercedes v Číně. | foto: Mercedes-Benz
Praha - Velký a neustále rostoucí trh v Číně je pro řadu tradičních automobilek neodolatelné lákadlo. Proto v nejlidnatější zemi světa hledají spojence, staví nové závody a zvyšují investice. Aktuálně novinky hlásí Mercedes-Benz, Toyota a aliance PSA.
Čína v roce 2009 díky silnému růstu prodeje vystřídala na pozici největšího automobilového trhu světa Spojené státy. Přední světové automobilky se snaží expanzí v Číně a na dalších rozvíjejících se trzích kompenzovat slabší poptávku ve vyspělých zemích.

Toyota bude v Číně vyvíjet hybridní vozy
Japonská automobilka plánuje vývoj hybridních vozů v Číně. Posílí za tímto účelem spolupráci se svými čínskými partnery First Automobile Works a Guangzhou Automobile Group. Hybridní vozy kombinují různé druhy pohonu, nejčastěji benzinový a elektrický, jsou ale dražší než srovnatelné modely s klasickým pohonem. Toyota je v prodeji hybridních automobilů jasnou světovou jedničkou, konkurence v tomto segmentu trhu se však zostřuje.

Jako první vstoupil na trh hybridních automobilů v roce 1997 vůz Toyota Prius, který je dosud nejprodávanějším vozem svého druhu. V dubnu Toyota oznámila, že již po celém světě prodala více než pět milionů hybridních vozů a očekává další růst.

PSA a Dongfeng jednají o hlubším spojenectví
Francouzská automobilka PSA Peugeot Citroën a čínský Dongfeng Motor Group jednají o hlubším spojenectví, jímž by rozšířily partnerství ve společném podniku v Číně. Jedná se hlavně o plánu zvýšení základního jmění až o čtyři miliardy eur (109,2 miliardy Kč), jehož by se zúčastnily francouzská vláda a Dongfeng. Podle návrhu dohody by koupí nových akcií získaly Dongfeng a francouzský stát po 30 procentech firmy.

Dongfeng si údajně přeje, aby jeho investici doprovodily změny v nejvyšším vedení PSA. Francouzská automobilka proto hledá nového generálního ředitele, který by nahradil současného šéfa Philippa Varina. 

PSA patří mezi podniky, na které měl největší dopad kolaps evropského automobilového trhu. Média minulý měsíc informovala, že vedení společnosti jedná o možné finanční injekci. Emise akcií by znamenala, že rodina Peugeotů ztratí kontrolu nad společností, kterou už asi dvě století de facto ovládá.

Mercedes v Číně otevřel závod na výrobu motorů
Jde současně o první výrobnu motorů Mercedesu mimo Německo. Závod má posílit pozici německého výrobce luxusních aut na největším automobilovém trhu světa a podpořit zde jeho prodej. 

Mercedes investoval do závodu, jehož partnerem je čísnká automobilka BAIC Motor, 400 milionů eur (10,9 miliardy Kč), kapacita výroby v počáteční fázi je 300 000 čtyř- a šestiválcových motorů ročně.

Německý výrobce také podepsal dohodu o převzetí podílu 12 procent v čínské společnosti BAIC Motor, která je partnerem Mercedesu v Číně. Daimler se tak stane první zahraniční automobilkou, která bude vlastnit větší přímý podíl v čínském výrobci osobních aut ovládaného státem.

V loňském roce růst značky Mercedes-Benz na čínském trhu výrazně zaostával za konkurenčními luxusními automobily Audi a BMW. Podle poradenské společnosti LMC Automotive loni stoupl prodej mercedesů v Číně pouze o čtyři procenta, zatímco prodej Audi se zvýšil o 32 procent a prodej BMW dokonce o 41 procent. Celkový prodej aut v Číně loni stoupl o 7,1 procenta na 15,5 milionu.
Hodnocení článku
Hodnoceno: 0x
Ještě jste nehodnotil/a
Tagy
Diskuze
u článku není zatím žádná diskuze
vložit příspěvek do této diskuze
Nejčtenější články předchozích 7 dnů