Přihlášení
Uživatelské jméno / e-mail
Heslo
Registrace
Napsat recenzi na můj vůz  +Vložit inzerát

Mercedes nechce úplně podlehnout downsizingu. Slibuje zachování osmiválců

Naše téma
Redakce | 19.07.2015
Ilustrační foto. | foto: Mercedes-Benz
Neustálé snižování emisí nepřeje velkým motorům. V posledních letech automobilky přistoupily k takzvanému downsizingu, tedy zmenšování objemu agregátů i počtu jejich válců. Mercedes-Benz však slibuje, že i v budoucnu bude nabízet osmiválce.
Podle Thomase Webera, ředitele oddělení výzkumu a vývoje u Mercedesu, lze osmiválcové motory zachovat, jen je potřeba spojit je s novými technologiemi, jakými jsou například vypínání válců, elektrická turbodmychadla, hybridní systémy či výkonnější přeplňování.

Doba atmosferických osmiválců je každopádně podle Webera už definitivně pryč.

Další cestou je zmenšování objemu. U AMG, sportovní divize Mercedesu, ostatně ještě nedávno používali atmosfericky plněnou V8 o objemu 6,2 litru, pak přešli na přeplňovaný motor o objemu 5,5 litru a v současnosti jde o "pouhý" čtyřlitr. Zřejmě tedy nejde o poslední krok, osmiválec jistě čeká další zmenšení.

Velké motory čeká v nejbližších letech složitá budoucnost. Od roku 2020 totiž začne platit nový limit pro průměrné emise oxidu uhličitého u nových aut prodávaných v Evropské unii. Cílem je snížit množství CO2 na 95 gramů na kilometr, přičemž zavedený limit se týká průměru všech osobních vozů dané automobilky. Za překročení limitu výrobci musejí platit sankce. 

Mercedes tedy bude muset u některých modelů nasadit také tříválce, aby "vyvážil" vyšší produkci emisí oxidu uhličitého svých osmiválců.
Hodnocení článku
Hodnoceno: 0x
Ještě jste nehodnotil/a
Diskuze
u článku není zatím žádná diskuze
vložit příspěvek do této diskuze
Nejčtenější články předchozích 7 dnů