Přihlášení
Uživatelské jméno / e-mail
Heslo
Registrace
Napsat recenzi na můj vůz  +Vložit inzerát

Mercedes modernizoval model CLS. Novinkou jsou chytré světlomety

Naše téma
Redakce | 23.06.2014
dalších 8 fotek
Mercedes-Benz CLS Shooting Brake. | foto: Mercedes-Benz
Stuttgart/Praha /FOTOGALERIE/ - Mírně přepracovaný vzhled, světlomety s novou technologií, devítistupňová převodovka a vylepšené motory. To jsou nejdůležitejší novinky omlazeného Mercedesu CLS.
Na první pohled vypadají obě verze, tedy čtyřdveřové "kupé" a kombi Shooting Brake, téměř stejně jako před faceliftem. Bližší zkoumání prozradí novou masku chladiče, jinak tvarovaný přední nárazník s většími otvory pro přívod vzduchu a upravené světlomety.

Oba modely jsou standardně vybaveny světlomety s LED diodami pro všechny osvětlovací funkce. Na přání však mohou být nové světlomety s technologií Multibeam LED. Jejím základem jsou čtyři moduly, přičemž v každém z nich se skrývá 24 LED diod. Tyto moduly pak reagují na informace putující z kamerové funkce adaptivního asistenta dálkových světel Plus a čtyř řídících jednotek.

Mercedes-Benz CLS.



Pokud systém rozpozná osvětlená protijedoucí nebo vpředu jedoucí vozidla, jsou jednotlivé LED diody elektronicky ovládany tak, aby zůstaly přesně vymezené oblasti vozovky cíleně neosvětlené. Díky tomu nedochází k oslňování ostatních řidičů, zatímco řidiči modelů CLS Coupé a CLS Shooting Brake mají mít zaručeno perfektní osvětlení silnice a krajnic vozovky. Neoslňující dálková světla mohou zůstat trvale zapnutá. Řídicí jednotky propočítávají ideální rozdělení světla pro danou situaci 100x za sekundu.

Novinkou je také "předvídavá" funkce, která natáčí kužel světla do zatáčky s předstihem, ještě dřív, než řidič otočí volantem. A už před koncem zatáčky se světlo vrací zpět do přímého směru. Předvídavé řízení přitom prý prodlužuje dosah světlometů o 30 až 60 metrů v závislosti na jízdní situaci.

Jen mírně se proměnil interiér. Novinkou je osmipalcový barevný displej informačního a zábavního systému a tříramenný volant. Mercedes se chlubí také širokými možnostmi individualizace, konektivitou a mnoha bezpečnostními systémy.

Mercedes-Benz CLS.



Zajímavější však je upravená nabídka motorů. Novinkou je varianta CLS 220 BlueTEC, jejíž vznětový čtyřválec disponuje dvoustupňovým přeplňováním turbodmychadlem a dosahuje nejvyššího výkonu 170 koní. V modelu CLS 250 BlueTEC poskytuje čtyřválcový turbodiesel 204 koní. Tyto hodnoty pak překonává vznětový vidlicový šestiválec v modelu CLS 350 BlueTEC s výkonem 258 koňských sil a s točivým momentem 620 N.m.

Mercedes-Benz CLS.


Další novinku představuje model CLS 400, poháněný zážehovým šestiválcem o objemu 3,5 litru a s přeplňováním dvěma turbodmychadly. V porovnání s dosavadním atmosféricky plněným motorem dosahuje o 27 koní vyššího výkonu: nyní produkuje 333 k. Maximální točivý moment vzrostl o 110 N.m na 480 N.m a je k dispozici v rozpětí od 1200 do 4000 otáček. Varianta CLS 500 pak má 408 koňských sil a točivý moment až 600 N.m. Všech pět jednotek splňuje emisní normu Euro 6.

Kromě toho budou místo dosavadních dvou nabízeny čtyři verze s pohonem všech kol.

Na vrcholu najdeme dvě AMG verze s vidlicovým osmiválcem o objemu 5,5 litru. Slabší CLS 63 AMG poskytuje výkon 557 koní, silnější provedení S pak 585 koňských sil. 

Mercedes-Benz CLS.


Výraznou novinkou je také nová devítistupňová samočinná převodovka 9G-Tronic. K dispozici bude pro modely CLS 220 BlueTEC, CLS 250 BlueTEC, CLS 350 BlueTEC a CLS 500.
Hodnocení článku
Hodnoceno: 0x
Ještě jste nehodnotil/a
Diskuze
u článku není zatím žádná diskuze
vložit příspěvek do této diskuze
Nejčtenější články předchozích 7 dnů