Přihlášení
Uživatelské jméno / e-mail
Heslo
Registrace
Napsat recenzi na můj vůz  +Vložit inzerát

Mercedes C124 oslaví třicet let. Dnes jde o zajímavý youngtimer

Naše téma
Dominik Valášek | 19.12.2016
dalších 5 fotek
Mercedes-Benz C124 | foto: Mercedes-Benz
Kupé stojící na základech ikonického Mercedesu-Benz W124 bylo představeno v Ženevě v březnu 1987. A po téměř třiceti letech je z něj youngtimer stoupající na ceně.
Přímý předchůdce současného kupé třídy E byl v zásadě přepracovanou verzí sedanu W124. Vůz byl o 85 milimetrů kratší, měl zesílené šasi, dveře a přední A sloupky. Naopak B sloupky zcela chyběly, takže když se stáhly přední i zadní okna, vzniklo jedno velké okno. Navzdory tomu, že se jednalo o menší vůz, bylo kupé kvůli zesílení o něco těžší než sedan.

Už tehdy pochopitelně platilo, že si nový Mercedes vždy vezl celý zástup moderních technologií. Kupé disponovalo třeba víceprvkovým zadním zavěšením, ABS, vyhřívanými tryskami ostřikovačů nebo vyhřívanými zrcátky. Trochu úsměvné jsou z dnešního pohledu stěrače světel, nicméně i ty byly u dražších vozů v osmdesátých a devadesátých letech vcelku běžné.

Mercedes-Benz C124


Co se motorů týče, bylo možné vybírat ze čtyřválců a šestiválců, vždy výhradně benzínových. Na začátku nabídky stál dvoulitr 200 CE o výkonu 108 koní (80 kW), na jejím vrcholu třílitr 300 CE-24 se čtyřmi ventily na válec, jehož výkon činil 220 koní (162 kW).

Opravdoví fajnšmekři mohli sáhnout ještě po AMG verzi s motorem o objemu 3,6 litru a výkonu 272 koní. Od roku 1993 byla na trhu faceliftovaná verze, která přišla s přejmenováním na dnešní třídu E. Od té doby se modely již neoznačovaly jako 200 CE ale E 200.

Ceny v posledních letech stouply
Výroba C124 byla ukončena v roce 1996, rok po ukončení produkce sedanu. Pohled na současný trh potom jasně napovídá, že doby, kdy se C124 prodávaly v rozličných stavech za pár desítek tisíc, jsou již dávno minulostí. Ceny pěkných kusů nezřídka atakují 200 tisíc korun a kupříkladu v Německu mohou jít i výš.

Mercedes-Benz C124


V Česku můžete za 149 900 korun koupit třeba tento konkrétní kus, který pochází z konce osmdesátých let. Podle popisu by měl být po kompletní renovaci, která je – soudě alespoň podle černého laku s hlubokým leskem – vcelku zdařilá. Pohání jej jeden z nejčastěji viděných motorů, a sice čtyřválec 230 CE o výkonu 136 koní (100 kW). Inzerát najdete zde.

Mercedes-Benz C124


Zajímavě se též jeví tento dovezený vůz z Francie, pod jehož kapotou trůní zmiňovaný šestiválec se čtyřventilovou technikou a výkonem 220 koní (162 kW).

Jedná se dokonce o vůz s manuální převodovkou, která je v kombinaci se šestiválci relativně vzácná. Inzerát najdete zde.
Hodnocení článku
Hodnoceno: 0x
Ještě jste nehodnotil/a
Diskuze
u článku není zatím žádná diskuze
vložit příspěvek do této diskuze
Nejčtenější články předchozích 7 dnů