Přihlášení
Uživatelské jméno / e-mail
Heslo
Registrace
Napsat recenzi na můj vůz  +Vložit inzerát

Mercedes-Benz ML 250 BlueTEC: Prolomené tabu

Naše téma
Redakce | 27.02.2013
dalších 5 fotek
Mercedes-Benz ML 250 | foto: Mercedes
Praha /TEST, FOTOGALERIE/ - Mercedes-Benz prolomil další tabu. Pod kapotu svého velkého SUV s označením ML umístil pouze naftový čtyřválec, což je v této kategorii záležitost dosud nevídaná.
Při pohledu na papírové hodnoty však všechno vypadá slušně. Dvojitě přeplňovaný čtyřválec s objemem 2,2 litru se chlubí stejnými hodnotami (204 k a 500 N.m) jako slabší varianta šestiválce v předchozí, druhé generaci. A navíc slibuje fantastickou kombinovanou spotřebu 6,5 litru.

Stačí to, ale...

Bohužel, skutečný život nejsou čísla na papíru. V případě „emelka" to platí nejvíc právě u spotřeby. Dosáhnout udávané hodnoty je nemožné, klidnou a chytrou jízdou se lze podívat pod hranici devíti litrů, pravděpodobnější je ale spotřeba kolem deseti litrů. Což je číslo, které se moc neliší od toho, jež by vykazoval naftový šestiválec.

A také samotná jízda by byla trochu odlišná. Čtyřválec bez debaty i na více než dvě tuny vážící kolos v pohodě stačí, ale něco tomu chybí - 250 CDI prostě funguje „tak akorát" a je znát, že mu ostřejší jízda zrovna nechutná, motor je až moc hlučný a působí tak nějak utrápeně.

Základní diesel přitom výrazně neboduje ani cenou, charakternější šestiválec stojí jen o 58 tisíc korun víc, což jsou pro někoho, kdo vybírá ML vlastně jen drobné. Z mého pohledu je tedy volba pohonu jasná...

Mercedes ke všem motorizacím kromě verze AMG dodává pouze sedmistupňovou automatickou převodovku 7G Tronic Plus, která pracuje velice příjemně a nerušivě.

Edition 1 = luxus

Ale podívejme se ještě detailněji na samotné auto. O vzhledu si jistě vytvoříte názor sami z fotografií, za sebe však říkám ano – ML působí robustně a solidně, přesně tak, jak by prémiové SUV mělo vypadat.

Nádherný je pak pohled do kabiny. Interiér totiž představuje doslova přehlídku luxusu, což bylo v případě testovaného vozu i díky paketu Edition 1 (výrobce ho však tradičně nabízí jen v prvním roce produkce), který kromě vylepšení vnějšího vzhledu (samostatně jako AMG paket) přináší spoustu komfortu, čalounění v kvalitní kůži, dekor ze skutečného dřeva a s působivou strukturou či dřevený volant. Důraz na pohodlí podtrhuje tvar předních sedadel, boční podpora je nevýrazná.

Jinak je kabina dostatečně prostorná a působí vzdušně a světle. Ovládání všech funkcí a palubních systémů je typicky mercedesovské, směrová světla a stěrače tak obslouží jediná páčka vlevo od volantu. Pro řidiče se zkušenostmi s vozy s třícípou hvězdou ve znaku tedy nic nového. Na zavazadla je k dispozici prostor o objemu 690 litrů, po sklopení zadních sedadel naroste na 2010 litrů.

On&Offroad

Žijeme v době, kdy si spousta aut hraje na něco, čím ve skutečnosti nejsou. Pro kategorii SUV to platí obzvlášť. Některá „esúvéčka" chtějí být sportovní, jiná do města. A většina z nich se sice tváří, že by zdolala i nástrahy divočiny, ale pohořela by na první terénní překážce. Mercedes ML ale mezi taková nepatří. Tedy pokud si připlatíte za On&Offroad paket (57 935 Kč), který vůz vylepší o volič jízdních programů, nastavitelný vzduchový podvozek, redukci převodovky, uzávěrku mezinápravového diferenciálu, speciální nastavení offroad pro ABS, ETS, ESP, spodní kryt motoru a zesílené podběhy.

Kromě základního, univerzálního, nastavení může řidič zvolit například sportovní režim, který sníží světlou výšku o 15 milimetrů a auto výrazně ztuhne. Komfortní nastavení pak způsobí výraznější náklony a pohupování. Ani v tomto módu však ML překvapivě není tak pohodlné, jak jsem očekával a vůz je zbytečně tvrdý a nerovnosti netlumí zrovna dokonale.

Pro jízdu mimo silnici poslouží hned dva další režimy. Offroad 1 zvýší podvozek o 30 milimetrů a zvládne jízdu do 100 km/h, Offroad 2 zvedne auto o 60 milimetrů a uzavře diferenciál. Tento mód vám povolí rychlost do 40 km/h. Připravena je také redukční převodovka, manuální volba převodů pádly pod volantem a režim pro jízdu na sněhu. Velký mercedes si tedy dokáže poradit i mimo silnici.

Pro většinu budoucích majitelů přesto jistě bude nejčastěji „žehleným" povrchem asfalt. A ML jim bude dělat příjemnou společnost, tedy až na tvrdší podvozek. Řízení sice nevyniká v komunikativnosti, ale reaguje rychle a plynule – jako byste ani neřídili dvě tuny těžké SUV.

Prémiové SUV si samozřejmě žádá prémiovou cenu. Nejlevnější verze, jejíž motorizaci představuje právě 250 BlueTEC vyjde na 1 474 990 korun. Jenže u Mercedesu existuje prostor pro bohaté zaškrtávání v příplatkové výbavě - testovaný vůz měl příplatků za více než 800 tisíc a přehoupl se tak snadno přes hranici dvou milionů.

+ solidní a robustní vzhled
+ kvalitní a luxusní interiér
+ paket On&Offroad

- až moc tvrdý podvozek
- reálná spotřeba je mnohem vyšší
- motoru nechutná plná zátěž

Mercedes-Benz ML 250 BlueTEC:

motorvznětový čtyřválec
objem2143 cm3
max. výkon150 kW (204 k)
max. točivý moment500 N.m
max. rychlost210 km/h
0-1009 s
spotřeba6,5 l/100 km
cena test. modelu2 082 345 Kč

Hodnocení článku
Hodnoceno: 0x
Ještě jste nehodnotil/a
Tagy
Diskuze
u článku není zatím žádná diskuze
vložit příspěvek do této diskuze
Nejčtenější články předchozích 7 dnů