Přihlášení
Uživatelské jméno / e-mail
Heslo
Registrace
Napsat recenzi na můj vůz  +Vložit inzerát

Mercedes-Benz poslal v nárazovém testu proti sobě dva elektromobily

Naše téma
Dominik Valášek | 16.10.2023
dalších 10 fotek
Nárazový test Mercedes-Benz EQA a EQS | foto: Se svolením Mercedes-Benz
Nárazové testy nejsou jen hodnotícím nástrojem agentury Euro NCAP. Nárazové testy často podnikají i samotné automobilky, a často pak dávají na odiv jejich výsledky. Dělá to třeba Volvo, a dělá to i Mercedes, který před několika lety nasimuloval celkem legendární střet Smartu a limuzíny třídy S – tedy střet nejmenšího a největšího osobního modelu portfolia. Nyní značka s třícípou hvězdou představuje další a dost významný nárazový test. Vůbec poprvé veřejně prezentuje srážku dvou elektromobilů.
Kolem havárií elektromobilů panuje velká spousta obav, spojených především s tím, že začnou vozu hořet špatně uhasitelné baterie, nebo že začne karoserie probíjet. Náraz Mercedesů v testovacím centru v Sindelfingenu se tak snaží ukázat, že nic takového u současných elektromobilů nehrozí, a že jsou současné elektrické Mercedesy stejně bezpečné, jako spalovací modely. A to navzdory tomu, že zdolávají stejný test jako spalovací auta, ovšem při výrazně vyšší hmotnosti. Menší EQA má přibližně 2,2 tuny, větší EQSSUV potom 3 tuny. Trochu hrozivě zní tato čísla při představě, že by konkrétně EQS bouralo s výrazně menším a lehčím klasickým osobákem, na druhou stranu ten samý problém vzniká i při srážce s větší dodávkou.

Zajímavá je metodika testu, simulující mnohem závažnější havárii, než kterou používá při nárazových testech zmíněný Euro NCAP. Pro simulaci čelního nárazu s překrytím se u Euro NCAP vůz posílá v  rychlosti 50 km/h proti 1 400 kilogramů vážícímu vozíku, který tvoří deformovatelná hliníková plástev.

Mercedes-Benzvšak poslal proti sobě dva vozy, z nichž každý jede rychlostí 56 km/h. Celková energie nárazu je tak výrazně vyšší. Vozy se střetnou s padesátiprocentním překrytím, což simuluje typicky situaci, kdy jeden z řidičů nezvládne předjížděcí manévr. Rychlost střetu 56 km/h u obou aut zohledňuje, že budou řidiči těsně před střetem krátce a intenzivně brzdit z rychlosti kolem 90 km/h.

Střet o parametrech, které v reálném světě zavání tragédií, dopadl pro oba Mercedesy a jejich pasažéry v podobě testovacích figurín nadmíru dobře. Přestože mají obě auta zcela zdemolované přídě, kabina pro posádku se nezhroutila a vozům šly běžným způsobem otevřít dveře. Senzory na figurínách ukázaly, že riziko vážného či dokonce smrtelného zranění by bylo v tomto případě velmi nízké.

Důležitou součástí nárazu je pochopitelně i odpojení vysokonapěťových komponent, čímž se rozumí baterie a všechny systémy s napětím vyšším než 60 voltů. K odpojení dojde automaticky, pokud vůz zaznamená vážnou nehodu, stejně jako dojde k vystřelení airbagů. Ani u jednoho vozu nedošlo k vnitřnímu vyzkratování baterie, a tedy k požáru. Není divu, automobilky si bezpečnost baterií velmi hlídají a snaží se o to, aby se i v případě zkratu a požáru jednoho článku, nešířil tento požár dál skrz akumulátor.
Hodnocení článku
Hodnoceno: 0x
Ještě jste nehodnotil/a
Diskuze
u článku není zatím žádná diskuze
vložit příspěvek do této diskuze
Nejčtenější články předchozích 7 dnů