Přihlášení
Uživatelské jméno / e-mail
Heslo
Registrace
Napsat recenzi na můj vůz  +Vložit inzerát

Mercedes 300 SL byl vytažen po čtyřiceti letech z garáže. Nevypadá na to

Naše téma
Dominik Valášek | 03.01.2017
dalších 11 fotek
Mercedes-Benz 300 SL. | foto: Gooding & Company
Zatímco mnoho kupé Mercedes-Benz 300 SL už je dnes v muzeích a soukromých sbírkách, najdou se i kusy, které dosud leží víceméně zapomenuté. Jedním z nich je i tento rudý racek, ke kterému byl naštěstí čas i přes nevelkou pozornost majitele nanejvýš milostivý.
K tomuto konkrétnímu kusu se navíc váže téměř romantický příběh, pojednávající o americkém letci a mořeplavci Sigurdu Nygrenovi. Ten spolu se svým bratrem vyrostl v sirotčinci, po škole se dal k americkému civilnímu námořnictvu a během cest si zvládl udělat pilotní licenci, aby mohl soukromě létat.

Létání ho bavilo, a proto není divu, že se začal poohlížet po autě, které by ho v mnoha ohledech naplňovalo stejně, jako letadlo. Asi se shodneme na tom, že už díky „racčím" dveřím je 300 SL v tomto ohledu jasnou volbou.

S leteckými doplňky
Vůz byl zakoupen v roce 1955 u dealera Mercedesu v Kalifornii jako skladový model, vybaven rudým lakem, kostkovaným interiérem a příplatkovým aerodynamickým zakrytováním podvozku.

Původně chtěl sice Nygren objednat jeden ze speciálních modelů s celohliníkovou karoserií, ale ten nebyl k mání okamžitě a tak se spokojil s klasickou verzí.

Mercedes-Benz 300 SL


Že byl Nygren vášnivým letcem, se projevilo hned na několika detailech, které do vozu přidal. Vedle klasických budíků se v interiéru Mercedesu objevil ještě letecký chronometr a zpětné zrcátko s výškoměrem a teploměrem. Dále je v autě nainstalován také přídavný větrák na odmlžování čelního skla, couvací světla, mlhová světla a audiosystém.

Míří do aukce
Se svým vozem najezdil Nygren do roku 1976 pouze 50 tisíc kilometrů, než jej v plně funkčním stavu odložil do jednoho ze svých hangárů pod voděodolné plachty. Od té doby jej chodil jen tu a tam nastartovat. Naposledy však auto běželo 15 let nazpět.

V roce 2013 pak Nygren zemřel. A auto zůstalo v pod plachtou další měsíce, teprve nedávno došlo na otevření hangáru a odhalení Mercedesu spolu s dalšími poklady.

Jak se ukázalo, čas byl k odloženému 300 SL opravdu velmi vlídný, takže auto vypadá na svůj věk skvěle a 40 let trvající odstávku by mu tipoval jen málokdo.

Ve voze nechybí samozřejmě ani původní nářadí, veškerá dokumentace a bude stačit jen trocha práce, aby vypadal jako nedávno vyrobený. Navíc jen málokteré auto z poloviny padesátých let se může chlubit jedním, pečlivým majitelem, jehož příběh má své kouzlo.

Pokud máte pořádně naditou prkenici, můžete být novým majitelem perspektivního kusu právě vy. Vůz bude k mání skrze aukci, nicméně odhadovaná cena už teď říká, že se nebude jednat o nic levného. 300 SL by se totiž mohlo vydražit za cenu mezi 900 tisíci a 1,1 milionem dolarů (23,2 až 28,4 milionu korun).
Hodnocení článku
Hodnoceno: 0x
Ještě jste nehodnotil/a
Diskuze
u článku není zatím žádná diskuze
vložit příspěvek do této diskuze
Nejčtenější články předchozích 7 dnů