Přihlášení
Uživatelské jméno / e-mail
Heslo
Registrace
Napsat recenzi na můj vůz  +Vložit inzerát

Opravdu praktická „placka“. McLaren představuje nové GTS

Naše téma
Dominik Valášek | 20.12.2023
dalších 6 fotek
McLaren GTS | foto: Se svolením McLaren
Britský McLaren je po stránce silničních modelů ukázkovým příkladem úspěšného vzkříšení značky. Poté, co se v roce 1998 vyrobil poslední kus legendárního supersportu F1, McLaren po celá „nultá“ léta nevyráběl žádný vůz na silnici. Jenže pak v roce 2011 přišla řada 12C a od té doby je portfolio britských sporťáků plné aut, která nejsou jen „královny plakátů“, ale skutečně použitelnými vozy. Nyní se představuje ten nejpoužitelnější. Nové GTS je podle slov značky nejpraktičtějším supersportem na světě.
Modelová řada GT se objevila coby stejnojmenný model v roce 2019 a jak název napovídá (GT z anglického „Grand Touring“, ve volném překladu „velké cestování“), soustředí se na dlouhé cesty – pěkně se spolujezdcem, zavazadly a v plném komfortu. Přitom ale nezapomíná na dynamické parametry supersportu, což jsou dvě oblasti, které se jen těžko slučují. Pravdou totiž je, že ikonické vozy od Ferrari nebo Lamborghini jsou sice krásné a úchvatně rychlé, ale v denním životě, na cestování a celkově používání na normálních silnicích jsou většinou nevhodné. Jsou extrémně nepohodlné, nepraktické, hlučné…

McLarenGTS, který je vlastně inovovaným GT, slibuje být jiný. Vůz stojí na aktivních tlumičích slibujících spoustu komfortu, aniž by utrpěla ovladatelnost a agilita. Jak je u podobných vozů zvykem, nechybí systém zvedání přední nápravy před překážkami nebo zpomalovacími prahy. Díky tomu GTS zvýší světlou výšku ze 110 na 130 milimetrů, a tento úkon trvá jen čtyři sekundy – o polovinu méně než u původního GT.

Interiér je komfortní a útulný, samozřejmě doplněný prémiovými materiály, ale nechybí ani dost zásadní prvek – použitelný zavazadlový prostor. Vlastně jsou to prostory dva. Ten hlavní se nachází za posádkou pod elektricky ovládaným proskleným panelem a má velmi solidních 420 litrů objemu. Druhý je potom v přídi auta, pod přední kapotou, a má 150 litrů. S celkem 570 litry je tak McLaren GTS nejpraktičtějším novým supersportem na trhu.

Na druhou stranu se ale pořád jedná o nekompromisní sportovní stroj s ohromujícím výkonem. Základem konstrukce je karbonový monokok, doplněný o lehounkou střechu z recyklovaného karbonu. Díky tomu váží vůz jenom 1 520 kilogramů pohotovostní hmotnosti.

Motor s označením M840TE je dvěma turby přeplňovaný osmiválec o objemu čtyř litrů za zády posádky, u kterého se podařilo oproti předchozímu modelu zvýšit výkon o 15 koní na výsledných 635 koní. Využijete-li funkci launch control pro co nejrychlejší rozjezd, zvládne vůz se zadním náhonem a sedmistupňovou dvouspojkovou převodovkou sprint z nuly na sto za 3,2 sekundy. Z nuly na dvě stě mu to zabere 8,9 sekundy a maximální rychlost činí 326 km/h. Veškeré prvky včetně motoru, převodovky a tlumičů lze nastavovat několika jízdními režimy, takže se McLaren umí změnit na pohodlný cesťák, i na okruhovou bestii.

O zastavení se starají standardně dodávané karbon-keramické brzdy, vpředu s kotouči 390 milimetrů a šestipístovými třmeny. Díky nim je zastavení ze stokilometrové rychlosti možné na pouhých 32 metrech.

Bohužel nepadlo ani slovo o ceně, vůz ale každopádně překročí hranici pěti milionů korun bez DPH.
Hodnocení článku
Hodnoceno: 0x
Ještě jste nehodnotil/a
Diskuze
u článku není zatím žádná diskuze
vložit příspěvek do této diskuze
Nejčtenější články předchozích 7 dnů