Přihlášení
Uživatelské jméno / e-mail
Heslo
Registrace
Napsat recenzi na můj vůz  +Vložit inzerát

Mazda představila studii RX-Vision s rotačním motorem. Zřejmě zamíří i do výroby

Naše téma
Redakce | 29.10.2015
dalších 6 fotek
Koncept Mazda RX-Vision. | foto: Mazda
Zdá se, že řada sportovních modelů od Mazdy s rotačním motorem přece jen bude mít nástupce. Japonská automobilka totiž na tokijském autosalonu představila koncept kupé jménem RX-Vision, které pohání právě "Wankel". A podle zatím neoficiálních zpráv pohledná studie zamíří i do výroby.
Stane se tak ale nejdřív v roce 2017, tedy 50 let od zahájení produkce modelu Cosmo Sport 110S z roku 1967, který byl prvním masově vyráběným autem společnosti vybaveným motorem s rotačním pístem.

Pro nový model Mazda vyvinula novou generaci rotačního motoru - nazývá ji SkyActiv-R a prý se u ní povedlo vyřešit potíže dřívějších Wankelů. Má být tedy spolehlivější a úspornější.

Koncept Mazda RX-Vision.


Detaily o technice však bohužel automobilka neprozradila, nepochlubila se ani údaji o výkonu a dynamice. Nepotvrzené informace ale hovoří o výkonu přesahujícím 300 koní.

Wankelův motor naposledy Mazda použila u čtyřdveřového kupé RX-8, které se vyrábělo do roku 2012. Automobilka se však vývoji netradiční pohonné jednotky stále věnuje. 

Ale zpět ke konceptu. Studie RX-Vision na délku měří 4389 milimetrů, široká je 1925 mm a vysoká 1160 mm. Rozvor dosahuje 2700 milimetrů. Kupé zaujme především nízkou siluetou a předlouhou přední kapotou, dravý výraz pak podtrhují úzké světlomety či dvacetipalcová kola.

Koncept Mazda RX-Vision.



Skvěle působí také dvoumístný interiér, který narozdíl od současných trendů zahleděných do dotykového ovládání vyznává jednoduchost a přehlednost. Otázkou je, co z něj zůstane v produkční verzi.

Slibně pak vypadá třeba i otáčkoměr - červené pole před omezovačem totiž začíná až na 8000 otáčkách za minutu.
Hodnocení článku
Hodnoceno: 0x
Ještě jste nehodnotil/a
Diskuze
u článku není zatím žádná diskuze
vložit příspěvek do této diskuze
Nejčtenější články předchozích 7 dnů