Přihlášení
Uživatelské jméno / e-mail
Heslo
Registrace
Napsat recenzi na můj vůz  +Vložit inzerát

Mazda pracuje na benzínovém motoru s emisemi elektromobilu

Naše téma
Dominik Valášek | 01.02.2018
Čtyřválec z rodiny Mazda Skyactiv. | foto: Mazda
Jakmile se řekne „elektromobil“, zazní často ještě v téže větě zaklínadlo „nulové emise“. Automobilky se nulovými lokálními emisemi elektromobilů často kasají, ale faktem je, že třeba v našich zeměpisných šířkách, kde se velká část elektřiny získává z tepelných elektráren, není to s těmi emisemi zase taková výhra.
Pokud si totiž spočteme, jaké emise vznikly při výrobě elektrické energie, kterou jsme potom s vidinou zelené planety "nabili" do našeho elektromobilu, často nám vyjdou čísla, se kterými už by se výrobci elektromobilů tolik nechlubili. Samozřejmě, že se jedná stále o něco menší produkci skleníkových plynů, než v případě klasických benzínových aut, ale možná i to se časem změní.

Japonská Mazda totiž oznámila, že pracuje na spalovacím benzínovém motoru, jehož spotřeba i emise se ve výsledku vyrovnají elektromobilu poháněném energií z tepelné elektrárny. Na splnění nesnadného úkolu si automobilka zatím nezadala žádný termín, ovšem jisté je, že musí přijít s naprosto zásadním navýšením účinnosti spalovacího motoru jako takového.

Zatímco v současnosti mají spalovací motory Mazdy účinnost ke 30 %, značka chce toto číslo téměř zdvojnásobit a u plánovaného motoru SkyActiv-3 dosáhnout tepelné účinnosti 56 %. Tím by se dostala na úroveň stacionárních spalovacích generátorů, vyrábějících elektřinu.

První krok v honbě za tímto cílem byl představen již před několika měsíci a jedná se o motor SkyActiv-X, který spaluje benzín pod vysokým tlakem - tedy na principu naftového agregátu. Už tento nový motor slibuje dramatické zlepšení spotřeby a emisí a jeho postupným zdokonalováním chce Mazda dosáhnout vysněného cíle. V tuto chvíli nezbývá nic jiného, než držet automobilce palce. Mazda je totiž jednou z posledních značek, která spatřuje budoucnost i v klasických spalovacích motorech bez elektrifikace.

Hodnocení článku
Hodnoceno: 0x
Ještě jste nehodnotil/a
Tagy
Diskuze
u článku není zatím žádná diskuze
vložit příspěvek do této diskuze
Nejčtenější články předchozích 7 dnů