Přihlášení
Uživatelské jméno / e-mail
Heslo
Registrace
Napsat recenzi na můj vůz  +Vložit inzerát

Mazda a Alfa společně vyvíjejí sporťák. Nevsadí však na stejné motory

Naše téma
Redakce | 30.07.2013
Koncept Alfa Romeo 2uettottanta. | foto: Pininfarina
Praha - Když automobilky Mazda a Alfa Romeo loni oznámily, že budou spolupracovat na vývoji malého roadsteru, leckoho tím překvapily. Nyní už se začínají objevovat první výsledky a především technické podrobnosti.
Oba vozy, tedy nová generace Mazdy MX-5 a Alfa Romeo Spider (ve hře je i jméno Duetto), se budou vyrábět ve stejné továrně v japonské Hirošimě a podělí se o řadu dílů a řešení. Přesto ne v takové míře, jak se čekalo. Podle zdroje britského motoristického časopisu Autocar bude shodných komponent jen asi 40 procent - jde například o zavěšení kol a čelní sklo. Podobné budou i rozměry, auta mají být zhruba čtyři metry dlouhá a 1,7 metru široká. Hmotnost by se měla pohybovat lehce nad hranicí jedné tuny.

Oba sporťáky také dostanou svébytný design. Alfa prý bude vypadat moderně, aby zapadla do současné modelové řady. Tedy žádné retro. O design se postará tým Marca Tenconeho, šédesignera Alfy Romeo a Maserati.

Rozdílné budou i pohonné jednotky. Zatímco Mazda vsadí na atmosférické motory Skyactiv, italský sourozenec zřejmě dostanec přeplňovanou čtrnáctistovku TB MultiAir. O jejím výkonu zatím nic nevíme, ale předpokládá se, že bude vyšší než v případě modelu Giulietta - u té najdeme dvě verze, jednu s výkonem 119 koní, druhou se 168 koňskými silami. Motor bude spojen se šestistupňovou dvouspojkovou převodovkou.

Oba slibné roadstery by se měly začít vyrábět v roce 2015.
Hodnocení článku
Hodnoceno: 0x
Ještě jste nehodnotil/a
Tagy
Diskuze
u článku není zatím žádná diskuze
vložit příspěvek do této diskuze
Nejčtenější články předchozích 7 dnů