Přihlášení
Uživatelské jméno / e-mail
Heslo
Registrace
Napsat recenzi na můj vůz  +Vložit inzerát

Maserati plánuje elektrický sporťák. Představen bude do konce dekády

Naše téma
Redakce | 21.06.2016
Maserati Alfieri. | foto: Maserati
Také automobilka Maserati počítá s elektrifikovanou budoucností. Italský výrobce luxusních vozů by do roku 2020 měl představit elektrický sportovní vůz. Kromě toho plánuje hybridní pohon pro další modely.
Maserati přitom patří do koncernu Fiat Chrysler Automobiles (FCA), jehož šéf Sergio Marchionne elektřině zrovna nefandí. Podle něj totiž zatím nelze na elektromobilech vydělávat, což rád dokládá hospodářskými výsledky automobilky Tesla nebo neúspěchem elektrické verze Fiatu 500.

Tu automobilka prodávala v USA s tím, že na každém prodaném exempláři prodělala 10 tisíc dolarů (asi 240 tisíc korun).

Jenže emisní limity jsou neúprosné, proto se i FCA musí elektrickým pohonem zabývat. Fiat prý chystá malý městský elektromobil, ale zajímavější novinku můžeme očekávat od Maserati.

Tato značka - jakožto výrobce luxusních aut - si může dovolit požadovat vysokou cenu, v níž se snáz "rozpustí" náklady na vývoj elektrického pohonu. Maserati by tak na exkluzivním elektromobilu mohlo i vydělávat. Podle agentury Bloomberg bude prvním elektrickým autem s trojzubcem ve znaku připravované kupé Alfieri, jehož koncept automobilka představila na ženevském autosalonu v roce 2014.

Maserati Alfieri.


Elektrické provedení by mělo dorazit v roce 2019.

Kromě toho jsou ale v plánu také modely s hybridním pohonným ústrojím. V případě Maserati půjde nejdříve o první SUV značky - model Levante.

Dostat by mohlo systém z minivanu Chrysler Pacifica Hybrid, který skupina FCA představila na letošním autosalonu v Detroitu a do prodeje v USA chce uvést ještě v letošním roce.

O výkon se v tomto případě zřejmě není důvod obávat, základem plug-in hybridního ústrojí je totiž kromě elektromotoru také 3,6litrový benzinový šestiválec, který jen sám o sobě produkuje 252 koňských sil (185 kW). 
Hodnocení článku
Hodnoceno: 0x
Ještě jste nehodnotil/a
Diskuze
u článku není zatím žádná diskuze
vložit příspěvek do této diskuze
Nejčtenější články předchozích 7 dnů