Přihlášení
Uživatelské jméno / e-mail
Heslo
Registrace
Napsat recenzi na můj vůz  +Vložit inzerát

Malá auta do 100 tisíc: Co koupit? A co když nechcete Fabii?

Naše téma
Dominik Valášek | 06.01.2017
Škoda Fabia Sedan. | foto: Škoda
Poohlížíte-li se po malém ojetém autě s rozumnými provozními náklady, jistě vezmete v úvahu i tuzemskou Škodu Fabii. Nejoblíbenější supermini u nás patří mezi nejčastěji vlastněná auta, což je sice neklamnou známkou jeho kvalit, ale pro někoho, kdo se chce odlišit, také impulz ke koupi něčeho jiného.
V první části třídílného seriálu článků o vozech ze segmentu B se podíváme mezi auta, jejichž cena během let padla k či dokonce pod hranici 100 tisíc korun.

Pokud budeme brát zmíněnou Fabii jako etalon, tak v cenové hladině do 100 000 korun dosáhnete na první ročníky druhé generace a to hlavně s nižšími stupni výbavy a se slabšími motorizacemi.

Můžete ale sáhnout také po jedné z posledních Fabií první generace, která bude za danou cenu lépe vybavená a bude mít jeden ze silnějších motorů, jmenovitě třeba šestnáctiventilovou verzi benzínové čtrnáctistovky.

Anebo můžete vybrat něco úplně jiného... V případě ojetých supermini s cenovkou do sto tisíc korun je totiž nabídka poměrně široká. Některé zajímavé vozy, na něž byste při hledání neměli zapomenout, najdete v dalších kapitolách.



Volkswagen Polo

Volkswagen Polo.


Volkswagen Polo je koncernovým příbuzným Fabie. Oba vozy sdílí platformu, ale německé Polo dostalo některé prvky výbavy navíc a také pro něj byly k dispozici výkonnější motorizace.

Pokud tedy chcete koncernové supermini, ale výkon standardních Fabií je vám nedostačující, zkuste to právě tady. Za svých 100 tisíc dostanete zcela určitě Polo 4. generace, vybírat pak můžete mezi „čtyřokou" verzí před faceliftem a moderněji vypadající verzí po faceliftu.



Peugeot 206

Peugeot 206.


Tíhnete-li srdcem spíše do Francie než do Německa, můžete zvolit nadčasový a designově velmi vydařený Peugeot 206. O oblíbenosti modelu svědčí i to, že ačkoliv se v roce 2006 začal vyrábět nástupce 207, původní 206 pokračovala až do roku 2011.

Za 100 000 korun můžete vybírat poslední z předfaceliftových modelů, vyrobených do roku 2009, případně modernizovanou variantu s velkými předními světlomety.

Pokud se chcete trochu odvázat, můžete sáhnout také po kabrioletu s pevnou skládací střechou. U té se však vyplatí dát pozor na funkci jejího mechanismu.



Ford Fiesta

Ford Fiesta.


Také Fiesta se řadí na našich silnicích mezi oblíbené stálice. Za svoje peníze zde dostanete hlavně vozy pocházející z páté generace, tedy vyráběné mezi lety 2003 a 2008.

Výjimečně se potom v dané cenové hladině objevuje vůz z generace šesté, vyráběné od konce roku 2008 do letoška. Lze však doporučit právě generaci pátou, kde si můžete vybírat z bohaté nabídky aut s vyšší výbavou a výkonnějšími motorizacemi.



Nissan Micra

Nissan Micra.


Chcete-li se odlišit a praktičnost auta u vás hraje až druhou roli, můžete sáhnout po roztomile extravagantním Nissanu Micra.

Micra třetí generace je sice přibližně o 25 centimetrů kratší než Fabie první generace, ale pokud nemíníte přepravovat čtyři dospěláky a hromadu nákupu k tomu, vystačíte si i s ní.

Za 100 000 korun máte navíc příležitost koupit relativně mladé auto okolo roku výroby 2009. I tady je potom možnost zakoupit Micru coby malý kabriolet s pevnou střechou.



Suzuki Swift

Suzuki Swift.


Druhým Japoncem z našeho výběru je Suzuki Swift. Jedná se o relativně mladé auto, jehož první generace se na našem trhu objevila teprve v roce 2004.

Stejně jako Micra je i Swift oproti Fabii menší a musíte počítat také s menším kufrem, ale tuto díru v praktičnosti vám malé Suzuki vynahradí hravými jízdními vlastnostmi.

Do 100 000 korun je navíc na prodej řada Swiftů s relativně výkonnou třináctistovkou, která nabízí 91 koní.
Hodnocení článku
Hodnoceno: 0x
Ještě jste nehodnotil/a
Diskuze
u článku není zatím žádná diskuze
vložit příspěvek do této diskuze
Nejčtenější články předchozích 7 dnů