Přihlášení
Uživatelské jméno / e-mail
Heslo
Registrace
Napsat recenzi na můj vůz  +Vložit inzerát

Má kulomet, štít i katapult. Funkční auto Jamese Bonda teď míří do aukce

Naše téma
Jan Markovič | 13.06.2019
dalších 26 fotek
Aston Martin DB5 z filmu Goldfinger | foto: RM Sotheby\'s
Na prodej je Aston Martin DB5 z filmu Goldfinger. Na palubě má kompletní výbavu pro agenta s povolením zabíjet.
Zdá se, že léto bude napínavé pro filmové fanoušky a sběratele aut. Do prodeje totiž míří Aston Martin DB5 z roku 1964, který účinkoval ve známé bondovce Goldfinger. Bude se během letních prázdnin dražit na slavném srazu veteránů v kalifornském Monterey.

Jde o jedno ze dvou aut, které si u britské automobilky objednala produkční společnost Eon Productions. Ta stojí za bondovkami Goldfinger a Thunderball. Nejde sice přímo o vůz, který se objevil na plátně – byl použit k propagaci filmu, ale na palubě si s sebou veze kompletní výbavu, kterou James Bond ve filmu použil.

K dispozici je proto pancéřový štít, který se vysouvá za zadním oknem. Řidič může vytáhnout kulomety skryté za světly. Opravdu fungovat asi nebude vystřelovací sedačka, ale střešní panel je odnímatelný. Vtipně působí jakýsi předchůdce dnešních navigací s mapou části Anglie. Samozřejmostí je pak série nejrůznějších tlačítek, třeba pro vysypání hřebíků nebo vylití oleje na silnici.

Ačkoliv to bývá zvykem, aukční síň se tentokrát rozhodla, že nebude stanovovat odhadní prodejní cenu. Auto, které v roce 2012 prošlo nákladnou rekonstrukcí ale ještě před ní, tedy v roce 2006 změnilo majitele za více než dva miliony dolarů, tedy 40 milionů korun. Některá americká média odhadují prodej za dvojnásobek. Uvidíme o prázdninách.

Zatím si prohlédněte rozsáhlou fotogalerii, která je plná detailních snímků tohoto zajímavého vozu.
Hodnocení článku
Hodnoceno: 0x
Ještě jste nehodnotil/a
Tagy
Diskuze
u článku není zatím žádná diskuze
vložit příspěvek do této diskuze
Nejčtenější články předchozích 7 dnů