Přihlášení
Uživatelské jméno / e-mail
Heslo
Registrace
Napsat recenzi na můj vůz  +Vložit inzerát

Tatru 138 získal do sbírky díky článku v Deníku. Lidé ji uvidí v muzeu Na statku

Naše téma
Michal Hrabal | 07.04.2024
dalších 11 fotek
Brněnský sběratel Lukáš Fajtl získal legendární hasičskou cisternu Tatra 138. I díky pomoci Deníku. Před čtrnácti dny auto přivezl do Brna. | foto: Deník/Michal Hrabal
Retro muzeum Na statku v brněnských Dolních Heršpicích má ve své sbírce další jedinečný skvost. Sběratel Lukáš Fajtl získal od hasičské jednotky Klecany legendární cisternu Tatra 138. K cennému úlovku se dostal i díky článku v Brněnském deníku. 
„Poté, co vyšel na podzim článek v Deníku, ozvala se nám hasičská jednotka Klecany a nabídla nám, že toto auto bude k odprodeji," vysvětlil Lukáš Fajtl. Následovalo výběrové řízení, ve kterém uspěl, a historický vůz tak budou moci brzy obdivovat návštěvníci Retro muzea Na statku v brněnských Dolních Heršpicích.

Lukáš Fajtl a jeho Tatra 138:

„Zhruba před dvěma týdny jsme vůz přivezli. Po cestě jsme měli menší závadu, byla zacpaná nafta z nádrže. Problém jsme ale odstranili a přijeli jsme s tatrou až sem na místo," dodává Fajtl v areálu muzea.

Nový klenot muzea je podle slov sběratele téměř celý původní, tedy kromě blikajících světel vepředu a jednoho majáku na střeše. "Nejsou dodělávané žádné žaluzie nebo něco podobného. Stačilo by vyměnit zrcátka a oddělat majáky a máme téměř kompletní původní auto," popisuje.

Tatra 138 byla vyrobená v roce 1971. Původně sloužila armádě, pak ji získalo město Klecany. „U nás v muzeu bude mít zasloužený odpočinek. Zůstane pod střechou a návštěvníci ji mohou obdivovat," dodal nadšenec s tím, že každý rok s ní udělá okružní jízdu po dvoře, aby nic nezatuhlo.

V současné době se nachází ve sbírce Retro muzea Na statku celkem šest hasičských aut, Fajtlova sbírka ale kompletní není. „Časem budeme pátrat ještě po nějaké Tatře 148. Nyní je to mimo naše finanční možnosti," uzavřel Lukáš Fajtl.
Hodnocení článku
Hodnoceno: 0x
Ještě jste nehodnotil/a
Tagy
Diskuze
u článku není zatím žádná diskuze
vložit příspěvek do této diskuze
Nejčtenější články předchozích 7 dnů