Přihlášení
Uživatelské jméno / e-mail
Heslo
Registrace
Napsat recenzi na můj vůz  +Vložit inzerát

Lucid Air se představil. Na světě teď není lepší elektromobil...

Naše téma
Radek Pecák | 10.09.2020
dalších 13 fotek
Lucid Air Dream Edition | foto: Lucid
Americká značka se soustředila mimo jiné také na velikost zavazadlového prostoru. Ten má u tohoto sedanu objem 739 litrů.
Skvělý dojezd, ultrarychlé dobíjení, ohromující výkon a kvalitní interiér se zachovanými fyzickými ovladači důležitých funkcí. Tím vším chce zabodovat automobilka Lucid se svým modelem Lucid. Důkladně prohlédnout si ho můžete v naší fotogalerii.

Ten se zatím představil ve verzi Dream Edition, která se začne zákazníkům za cenu 169 000 dolarů (3 807 900 Kč podle aktuálního kurzu) dodávat ve druhém čtvrletí příštího roku.

Vůz má být ve všech parametrech lepší, než konkurenční Tesla Model S. Však si to také dal za cíl konstruktér Peter Rowlinson, ktetrý k Lucidu přešel právě od Tesly.

Tato vrcholná verze (zatím, protože se chystá ještě Performance) poskytne řidiči k využití 1080 koňských sil. Elektromotory zajistí zrychlení z nuly na 96 kilometrů v hodině během 2,5 sekundy. Maximální rychlost vozu činí 270 kilometrů v hodině.

Lucid se dále chlubí největší kabinou i zavazadlovým prostorem. Ten má objem 739 litrů, což je v kategorii osobních automobilů s karosérií sedan ohromující číslo. Pro srovnání - Mercedes-Benz třídy S má kapacitu o 210 litrů menší.

Baterie vyvinuté po zkušenostech s formulemi
Potěšující je krásně zpracovaná kabina se zakřiveným předlouhým displejem a existujícími tlačítky pro ovládání klimatizace. Mezi asistenčními systémy nechybí žádný, kterými disponuje Tesla nebo špičkové evropské vozy.

Dojezd na jedno nabití baterie s kapacitou 113 kWh má činit 832 kilometrů. Důkazem o tom, že se jedná o špičkový produkt může být také fakt, že Lucid je výhradním dodavatelem bateriové technologie pro závodní vozy Formule E. Dojezd vylepšuje i špičková aerodynamika charakterizovaná součinitelem odporu cx pouze 0,21.

Dobíjení je možné výkonem až 300 kW, což je opět rekordní hodnota. Dosud primát patřil Porsche Taycan s výkonem 270 kW. Za minutu tak Lucid Air připojený k rachlodobíječce s výkonem 350 kW získá dostatek energie na ujetí dalších 32 kilometrů. 

Souběžně s nejdrazší verzí se začne prodávat o 30 000 dolarů Grand Touring, která má "jen" osm stovek koňských sil. V řádu měsíců pak budou následovat ještě další dvě "lidovější" varianty. Ta nejlevnější dostane cenovku pod hranicí 80 000 dolarů.
Hodnocení článku
Hodnoceno: 0x
Ještě jste nehodnotil/a
Tagy
Diskuze
u článku není zatím žádná diskuze
vložit příspěvek do této diskuze
Nejčtenější články předchozích 7 dnů