Přihlášení
Uživatelské jméno / e-mail
Heslo
Registrace
Napsat recenzi na můj vůz  +Vložit inzerát

Lucid Air je elektrický sedan z USA. Slibuje luxus, rychlost a dojezd 600 km

Naše téma
Redakce | 15.12.2016
dalších 17 fotek
Lucid Air. | foto: Lucid Motors
Mladá americká automobilka Lucid Motors představila svůj první vůz. Jmenuje se Air a jde o luxusní čtyřmístný sedan s elektrickým pohonem.
Společnost Lucid Motors sice vznikla už v roce 2007, ale v prvních letech existence se soustředila především na vývoj akumulátorů. Až v roce 2014 začala pracovat na prototypu elektromobilu s hliníkovou karoserií. Výsledkem tohoto úsilí je právě model Air.

Při pohledu na něj asi není třeba zdůrazňovat, že jejím hlavním konkurentem bude Tesla Model S, tedy další prémiový elektrický sedan. Zatím ale Tesla může být v klidu, Lucid Air se totiž má začít sériově vyrábět až v roce 2018. 

Čtěte také: Američané chtějí z průšvihu VW získat co nejvíc. Auta vrací očesaná o řadu dílů

Automobilka přitom kromě atraktivního designu a luxusního interiéru slibuje zajímavou techniku. Vůz pohání dva elektromotory, každý má na starost jednu nápravu, které prý dávají celkový výkon až 1000 koní. Sedan tak bude velice rychlý, akcelerace z klidu na stovku by měla proběhnout za méně než 3 sekundy.

Lucid Air.


Zákazníci pak budou moci vybrat mezi dvěma verzemi: levnější má akumulátory s kapacitou 100 kWh, dražší s kapacitou 130 kWh. Vyšší kapacita samozřejmě zajistí delší dojezd na plné nabití. Podle výrobce auto zvládne více než 600 kilometrů.

Interiér je přesně podle aktuálních trendů, tedy minimalistický, s minimem fyzických ovladačů a s několika velkými displeji. Ten největší je dokonce výsuvný - když není potřeba, je schován v palubní desce. Vůz je také vybaven technologií pro částečně autonomní jízdu.

Přestože produkce má být zahájena až v roce 2018, automobilka už přijímá objednávky a zálohy. Cena za model v nejvyšší výbavě by se měla pohybovat okolo 160 000 dolarů, což je v přepočtu asi 4,1 milionu korun. Lucid však plánuje i levnější výbavy.
Hodnocení článku
Hodnoceno: 0x
Ještě jste nehodnotil/a
Diskuze
u článku není zatím žádná diskuze
vložit příspěvek do této diskuze
Nejčtenější články předchozích 7 dnů