Přihlášení
Uživatelské jméno / e-mail
Heslo
Registrace
Napsat recenzi na můj vůz  +Vložit inzerát

Lotus Exige Sport 380: Superlehký sporťák z Anglie dá stovku za 3,7 sekundy

Naše téma
Redakce | 24.11.2016
dalších 13 fotek
Lotus Exige Sport 380. | foto: Lotus
Britská automobilka Lotus představila další zajímavý kousek. Jde o model Exige Sport 380, který je zase o něco lehčí, výkonnější a rychlejší než jeho sourozenci. 
Novinka vychází ze staršího modelu Exige Sport 350 a jak napovídá název, Lotus ji obdařil mimo jiné vyšším výkonem. Kompresorem přeplňovaný vidlicový šestiválec o objemu 3,5 litru, který samozřejmě pohání zadní kola, totiž poskytuje výkon rovných 380 koní (280 kW). Točivý moment vrcholí hodnotou 410 Nm.

Akcelerace z klidu na stovku pak zabere pouhých 3,7 sekundy (Exige Sport 350 zrychlil na 100 km/h za 3,9 sekundy), maximální rychlost činí 286 km/h.

Standardem je šestistupňová manuální převodovka, zájemci však mohou zvolit i automat s možností řadit pádly pod volantem.

Lotus Exige Sport 380.


Lotus se ale zaměřil také na snížení hmotnosti. Klasický Exige je už tak mimořádně lehké sportovní auto, Sport 380 jde ale ještě dál. Myslelo se totiž i na úplné detaily, vůz dostal například menší zadní světla, lehčí brzdové kotouče nebo zadní okno z polykarbonátu. Kousek materiálu ubyl také z karbonových skořepinových sedadel a místo klasické baterie se nastěhoval lehčí li-ion akumulátor.

Hmotnost snižovaly i nové prvky vylepšující aerodynamiku. Přepracován byl přední spojler společně s ventilovanou kapotou, došlo ale i na zadní přítlačné křídlo a difuzor. 

Výsledkem je, že má Sport 380 o 25 kilogramů méně, než starší Sport 350. Pohotovostní hmotnost činí 1110 kilogramů.

Jestli se vám nový Lotus Exige Sport 380 líbí, můžete si ho už u britské automobilky objednat. Jen je potřeba na něj mít nejméně 67 900 liber, tedy asi 2,17 milionu korun.
Hodnocení článku
Hodnoceno: 0x
Ještě jste nehodnotil/a
Diskuze
u článku není zatím žádná diskuze
vložit příspěvek do této diskuze
Nejčtenější články předchozích 7 dnů