Přihlášení
Uživatelské jméno / e-mail
Heslo
Registrace
Napsat recenzi na můj vůz  +Vložit inzerát

Lotus Exige 360 Cup: Okruhová specialitka se silniční homologací má 360 koní

Naše téma
Redakce | 18.08.2015
dalších 7 fotek
Lotus Exige 360 Cup. | foto: Lotus
Britský výrobce sportovních vozů představil velice zajímavou novinku. Jde o Exige 360 Cup, auto určené pro okruhové využití, které však má i silniční homologaci. Na atraktivitě mu přidává i skutečnost, že vznikne jen 50 exemplářů.
Už číslo v názvu napovídá, s čím máme co dočinění. Kompresorem přeplňovaný vidlicový šestiválec o objemu 3,5 litru totiž poskytuje výkon rovných 360 koní (265 kW). Točivý moment vrcholí hodnotou 400 Nm.

Výrobce se však kromě "síly" zaměřil také na aerodynamiku. Lotus se tak chlubí, že přední nárazník, zadní křídlo a difuzor při rychlosti 160 km/h vytvářejí přítlak 42 kilogramů.

Lotus Exige 360 Cup.


Exige 360 Cup navíc váží pouhých 1130 kilogramů, proto jistě nepřekvapí schopnost zrychlit z klidu na 100 km/h za 3,8 sekundy. Maximální rychlost pak činí 274 km/h.

Auto stojí na hliníkovém šasi s dvojitým lichoběžníkovým zavěšením, ve výbavě nechybí adaptivní odpružení kol, vypínatelná kontrola trakce a stability, elektronicky řízený samosvorný diferenciál a brzdy s většími kotouči.

Interiér pochopitelně nenabízí mnoho luxusu, je koncipován spíš účelně. Přesto lze objednat například klimatizaci. Mezi příplatky však najdeme i ryze "okruhové" záležitosti jako například hasicí systém, vyjímatelný volant nebo karbonové sedačky s homologací FIA.

Lotus Exige 360 Cup.


Lotus počítá s výrobou pouhých padesáti kusů, cena byla stanovena na 62 995 britských liber, tedy asi 2,41 milionu českých korun.
Hodnocení článku
Hodnoceno: 0x
Ještě jste nehodnotil/a
Diskuze
u článku není zatím žádná diskuze
vložit příspěvek do této diskuze
Nejčtenější články předchozích 7 dnů