Přihlášení
Uživatelské jméno / e-mail
Heslo
Registrace
Napsat recenzi na můj vůz  +Vložit inzerát

Vyráběli unikátní automobily, firmu nyní připomíná výstava v technickém muzeu

Naše téma
Jiří Louda | 16.12.2023
dalších 47 fotek
Výstava Linser – továrna motorových vozidel Liberec v Technickém muzeu Liberec. | foto: Deník/Martin Štefanov
Vyráběli první čtyřválcové automobily v Rakousku-Uhersku a cestovní i úspěšné závodní motocykly. O kdysi věhlasné společnosti založené v Liberci v roce 1858 Christianem Linserem a jeho synem Rudolfem pojednává výstava s názvem Linser – továrna motorových vozidel Liberec. Expozici lze vidět v pavilonu A Technického muzea Liberec.
Původně se firma specializovala na textilní a pivovarské stroje, později i na hasičské stříkačky. Během let 1902 až 1908 vyráběli vozidla s motory vlastní konstrukce, a to cestovní i úspěšné závodní motocykly a první čtyřválcové automobily v Rakousku-Uhersku.

V pondělí prvního ledna navíc uplyne 190 let od narození Christina Linsera. „O této ve svého době významné firmě lidé moc neví. Jedná se o zapomenutý liberecký unikát, který stojí za to, aby byl šířen mezi obecné povědomí,“ řekl Jiří Konvalinka z technického muzea.

Výstavu tvoří i dva ze tří dodnes dochovaných motocyklů:

Expozici tvoří dvě hasičské stříkačky z let 1888 a 1908 zapůjčené z chrastavského muzea a dva ze tří dodnes dochovaných motocyklů z produkce firmy Linser. Její příprava zabrala přibližně měsíc, ta dlouhodobá tři čtvrtě roku. Pokud výstava zaujme a majitelé exponátů budou souhlasit, výstava se prodlouží.

Nápad na její vytvoření se zrodil díky navázání kontaktů s Angelikou Linser, která v roce 2018 navštívila Liberec a líbilo se jí tu. „Následně došlo k otevření rodinného archivu, čímž se zrodila i myšlenka na napsání faktografické knihy, která prostřednictvím textu a fotografií přiblíží historii firmy Linser a samotných majitelů,“ podotkl historik Jan Mohr s tím, že křest knihy by měl proběhnout v únoru příštího roku.

Společnost v Liberci připomíná bývalá slévárna Linser. Pozůstatek továrního komplexu čekají velké změny.
Hodnocení článku
Hodnoceno: 0x
Ještě jste nehodnotil/a
Tagy
Diskuze
u článku není zatím žádná diskuze
vložit příspěvek do této diskuze
Nejčtenější články předchozích 7 dnů