Přihlášení
Uživatelské jméno / e-mail
Heslo
Registrace
Napsat recenzi na můj vůz  +Vložit inzerát

Dobré zprávy pro řidiče: Pneuservisy bez front, levný benzín a elektřina zdarma

Naše téma
Radek Pecák | 07.04.2020
dalších 7 fotek
Ceny už se dostávají hluboko pod hranici 25Kč/litr | foto: Radek Pecák
Jednou z mála vědí, kterou současná pandemie nezbrzdila, je rekonstrukce dálnice D1. S tím ovšem přicházejí i méně populární opatření. To je ta jedna méně příznivá zpráva...
1) Ceny benzinu a nafty stále klesají
Například na některých čerpacích stanicích na Vysočině je v těchto dnech možno koupit litr pětadevadesátioktanového benzinu za necelých 23 korun. Nafta tam pak bývá zhruba o korunu dražší. Zatímco v jiných letech ceny pohonných hmot obvykle dosti výrazně stoupaly, letos se to zatím neděje. Průměrná cena obou nejdůležitějších typů, tedy benzinu Natural 95 a motorové nafty se v současnosti na území České republiky pohybují kolem hodnoty 27,50 Kč. To je nejnižší úroveň od roku 2016.

Je ovšem otázka, jak dlouho tento stav potrvá, protože v uplynulém týdnu ropa razantně zdražila.

2) V pneuservisech nebudete stát frontu
Například síť pneuservisů Šafránek, která má sedm provozoven na území hlavního města, středních a západních Čech, včera na svých webových stránkách signalizovala zákazníkům, že ve všech budou obslouženi bez čekání. To by samozřejmě v jiných letech bylo touto dobou nemožné.

Lidé přezouvání v současné době odkládají, přestože právě začalo už skutečně teplé jarní počasí. Podle informací portálu Pneumatiky.cz z minulého týdne má v současné době přezuto na "letní" necelá čtvrtina motoristů, zatímco vloni to ve stejnou dobou bylo 58 procent. Podle ředitele serveru Vojtěcha Swangmaiera navíc ti, kteří potřebují nové pláště, hodlají z velké části volit levnější značky.

Kvůli koronaviru totiž řadě lidí klesly příjmy a současně vinou klesajícího kurzu koruny vůči světovým měnám vzrostly ceny dovážených pneumatik.

3) Elektřinu dobijete zdarma
ČEZ načal fázi přechodu na nový platební systém u svých dobíjecích stanic. Ovšem, než to dokončí, je dobíjení v celé síti čítající bezmála dvě stě stojanů ( z toho přibližně tři čtvrtiny s možností rychlého dobíjení, je čerpání elektrické energie do baterií elektromobilů bezplatné. Sice už nefunguje aplikace Polyfazer Direct, ovšem k "odemčení" stojanu lze podle mluvčího společnosti Martina Schreiera použít libovolnou kartu s inegrovaným RFID čipem. Tedy například těch bankovních nebo těch, které se používají ke vstupu na pracoviště.

Následovat bude fáze registrace řidičů elektromobilů do nového systému. Budou moci volit ze čtyř tarifů, z nichž tři již zahrnují i určité množství předplacené energie. Bude samozřejmě možné i dobíjení pro neregistrované. Ti ovšem zaplatí za kilowatthodinu nejvyšší cenu - 9,50 Kč za každou odebranou.

4) Už se zase měří na D1

Ředitelství silnic a dálnic v pondělí spustilo úsekové měření rychlosti na dálnici D1. Stalo se tak na šestikilometrovém úseku rekonstruované části u Velkého Meziříčí.

„Studie chování řidičů v dřívějších uzavírkách na D1 ukázala, že se zahájením úsekového měření došlo k poklesu průměrné rychlosti o 5 km/h. Méně řidičů také překračovalo nejvyšší dovolenou rychlost. Díky tomu se snižuje riziko vzniku nehod, ale také je průjezd dopravním omezením plynulejší. Pokud se vozidla pohybují podobnou rychlostí a nedochází k náhlému zrychlování a brždění, zvyšuje se propustnost dálnice o 20 až 30 procent,“ uvádí vedoucí oddělení BESIP Tomáš Neřold.

Postupně mají být spouštěny další úsekové radary mezi Mirošovicemi (EXIT 21) a Hvězdonicemi (EXIT 29) mezi na modernizovaném úseku č. 2 nebo také na úseku č. 16 mezi Velkým Beranovem (EXIT 119) a Měřínem (EXIT 104). V plánu je také postupné osazení detekčních kamer na úseku č. 7 Soutice (EXIT 53) – Loket (EXIT 66) nebo na úsecích 11 a 12 mezi Koberovicemi (EXIT 81) a Větrným Jeníkovem (EXIT 104).
Hodnocení článku
Hodnoceno: 0x
Ještě jste nehodnotil/a
Tagy
Diskuze
u článku není zatím žádná diskuze
vložit příspěvek do této diskuze
Nejčtenější články předchozích 7 dnů