Přihlášení
Uživatelské jméno / e-mail
Heslo
Registrace
Napsat recenzi na můj vůz  +Vložit inzerát

Letos končí platnost většiny autolékárniček, za prošlé je pokuta

Naše téma
ČTK | 14.06.2014
Ilustrační foto. | foto: DENÍK/Jan Handrejch
Praha - Platnost autolékárniček vyprší letos zhruba 3,9 milionu automobilistů. Měli by si je včas vyměnit, při silniční kontrole jinak hrozí pokuta až 2000 korun. Obsah lékárničky je daný vyhláškou o povinné výbavě automobilů.
Autolékárnička musí obsahovat obvazy, trojcípý šátek, náplast hladkou i s polštářkem, škrticí obinadlo, plastovou roušku, pryžové rukavice a zahnuté nůžky. Pokutu může řidič dostat, i když prošla použitelnost jen některých částí lékárničky.

Při nákupu nové se řidiči mohou řídit doporučením záchranářů z Olomouckého kraje. Testovali 11 typů dostupných autolékárniček, všechny podle nich dostály vyhlášce. Přesto pro použitelnost ve vypjaté situaci dopravní nehody a poskytnutí první pomoci byly některé méně vhodné. "Důležité je, aby lékárnička byla použitelná jednoduše a účelně v terénu ve stresové situaci," shrnul vedoucí vzdělávacího a výcvikového střediska a zdravotnický záchranář olomoucké záchranky Petr Matouch.

Některé testované lékárničky měly podle Matoucha nekvalitní obvazový materiál, špatné rukavice, nevhodné zaškrcovadlo a náplasti nízké kvality.

Příliš pružný obvaz použitý pro zástavu krvácení může způsobit zraněnému další trauma, málo savé polštářkové náplasti nepomohou zastavit krvácení a slepené či malé rukavice zachránce na ruce nedostane. "Po nákupu radíme lékárničku rozbalit a seznámit se s jejím obsahem, nevozit ji v autě zalisovanou ještě ve fólii z obchodu," řekl Matouch.

Zásadní podle něj je, aby si člověk zkontroloval kvalitu rukavic, které pro svoji bezpečnost při poskytování první pomoci bude potřebovat. Důležitá je i kvalita nůžek, aby s nimi bylo možno například při vyprošťování raněného z auta přestřihnout bezpečnostní pásy.
Hodnocení článku
Hodnoceno: 0x
Ještě jste nehodnotil/a
Diskuze
u článku není zatím žádná diskuze
vložit příspěvek do této diskuze
Nejčtenější články předchozích 7 dnů