Přihlášení
Uživatelské jméno / e-mail
Heslo
Registrace
Napsat recenzi na můj vůz  +Vložit inzerát

Letní nabídka supersportovních aut. S Lamborghini ale nesmíte na silnici

Naše téma
Radek Pecák | 06.08.2020
dalších 16 fotek
Lamborghini Essenza SCV 12 | foto: Porsche
Pokud si chcete odpočinout od záplavy elektrických a elekrifikovaných vozů, které se v současné době představují nejčastěji, pak vězte, že i dnes vznikají auta zkonstruovaná pro potěchu opravdových řidičů.
Nejnovějším přírůstkem do rodiny supersportovních vozů, pro které překonání hranice rychlosti 300 km/hod není žádný velký problém, je technický skvost Gordon Murray T.50. Jedná se o duchovního nástupce vozu McLaren F1, který byl dílem stejného konstruktéra.

Puristy nepochybně potěší, že atmosférický dvanáctiválec s objemem necelé čtyři litry poskytuje výkon 663 koňských sil a nejvyšší točivý moment 467 Nm. Speciálně na zakázku ho vyvinuli motoráři proslavené dílny Cosworth. Je spojen s manuální šestistupňovou převodovkou. Kromě řidiče, který sedí uprostřed, si pocit z rychlosti tohoto vozu budou moci vychutnat i další dva spolujezdci.

Vůz má mnoho technických fines. Například uprostřed zádě se nachází kruhový ventilátor s průměrem 40 centimetrů, jehož účelem je při běžné jízdě zvyšovat přítlak o 50 procent, při brzdění dokonce o 100 procent.

Zřejmě nejpodstatnější jsou malé rozměry vozu (na délku má 435 centimetrů) a nízká hmotnost. Do hranice jedné tuny mu chybí ještě čtrnáct kilogramů. Od roku 2022 jich začne vznikat stokusová série s cenou téměř 70 milionů Kč.

Model nizozemské značky Donkervoort s označením D8 GTO JD70 sice třístovku nepokoří (maximální rychlost je jen 270 kilometrů), ale je ještě lehčí, než výše zmiňovaný vůz. Hmotnost se totiž podařilo udržet pod limitem 700 kilogramů. Auto pohání pětiválec od Audi s výkonem 313 kW.

Rekordman v bočním přetížení
Podle tvůrců se jedná o jediný současný automobil, který může na běžné silnice a přitom posádce umožní v zatáčkách zažít přetížení 2,1 G. Cena tohoto vozu je v přepočtu necelých 4,5 miliónu korun.

Jen na okruzích se bude smět svézt se svým vozem Lamborghini Essenza SCV12 čtyřicítka vyvolených. Zadní kola ultimativního automobilu pohání dvanáctiválec s objemem 6,5 litru. Je plněný atmosféricky, ale přesto poskytne řidiči k dispozici 850 koňských sil.

Karbonové šasi je údajně tak tuhé, že není zapotřebí instalace pro okruhové vozy typické ochranné klece. Zákazníci vyrobené automobily nedostanou domů, budou trvale "ustájené" v sídle automobilky. Aby jim to však nebylo líto, budou mít neustále možnost podívat se do garáže na svého miláčka prostřednictvím webové kamery.

Čtvrtý vůz pochází od automobilky, která vyrábí zdaleka nejvíce aut ze všech zmiňovaných v tomto článku. Jenže, verze Black Series, kterou specialisté divize AMG připravili pro model Mercedes-AMG GT, je první po zhruba šesti letech. Dvojnásobně přeplňovaný čtyřlitrový osmiválec je naladěn na 730 koňských sil. S vozem lze jet tempem až 325 kilometrů v hodině.

Mercedes v tiskové zprávě tvrdí, že auto disponuje lepší aerodynamikou než závodní speciál GT3. Několik těchto vozů je vyhrazeno i pro zákazníky v České republice.
Hodnocení článku
Hodnoceno: 0x
Ještě jste nehodnotil/a
Tagy
Diskuze
u článku není zatím žádná diskuze
vložit příspěvek do této diskuze
Nejčtenější články předchozích 7 dnů